czwartek, 5 czerwca 2014

Włoska flaga na talerzu

Witajcie Kochani,

Jakiś czas temu byliśmy w Krakowie i wylądowaliśmy w jednej z włoskich restauracji na obiedzie. Urzekła nas zupa w kolorystyce zielono-biało-czerwonej. Rewelacja! Dlatego dziś na blogu pojawia się włoska inspiracja przywieziona z tej restauracji. Nie znamy przepisu ani sekretów tamtejszego szefa kuchni, więc wymieszaliśmy w garnkach własną wersję tej przepysznej i inspirującej kolorami zupy.
Włoska flaga na talerzu.

Krem z pomidorów i zielonego groszku na włoską nutę

Składniki na bulionową bazę zupy:
- średni garnek o pojemności co najmniej 3 litrów
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- pół średniego selera
- kawałek pora
- 2-3 udka z kurczaka lub inne mięso drobiowe na wywar
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki suszonego lubczyku

Krem z pomidorów:
- połowa bulionowej bazy z marchewkami (na początek dajcie mniej bulionu)
- 2 puszki pomidorów bez skórki (w sezonie 1 - 1,5 kilograma świeżych odpowiednich na zupę)
- mały koncentrat pomidorowy, a najlepiej 2 (lepiej mieć jeszcze jeden extra w odsieczy)

Krem z groszku:
- połowa bulionowej bazy z pietruszkami, selerem i porem (na początek dajcie mniej bulionu)
- 2 opakowania mrożonego zielonego groszku
- ząbek czosnku
- szczypta cukru

Dodatki:
- mały jogurt grecki lub gęsty jogurt naturalny, może też być mała śmietana 12%
- posiekane 2 garście natki
- odłożyć 2-3 stołowe łyżki ugotowanego zielonego groszku
Krem z groszku i pomidorów.


Wykonanie:
Gotujemy bulion na bazie z udek kurczaka i warzyw doprawiając go do smaku. Lubczyk podkreśli walory bulionu nadając mu niezwykły aromat i smak. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, a my ocenimy, że bulion jest dobry (nic mu nie trzeba), dzielimy go na dwie porcje. Jednak naszym zdaniem lepiej podzielić go na mniej więcej trzy części – po jednej na każdy krem, a trzecią zostawić na ewentualne dolanie do każdego ze smaków. Wszystko w myśl zasady – im gęściejszy krem, tym lepiej. A dlaczego? O tym za chwilę. J
Do części bulionu na krem z pomidorów dodajemy pomidory z puszki, lub świeże uprzednio podsmażone. Gdy się rozgotują dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy dalej ok. 5 minut. Zestawiamy z ognia, próbujemy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, blendujemy na gładką, kremową konsystencję. Jeśli ocenimy, że krem jest trochę za rzadki, możemy dodać drugi koncentrat i postawić zupę na 10 minut na ogień.
Do drugiej części bulionu z pozostałymi warzywami wsypujemy zielony groszek, wrzucamy ząbek czosnku i dodajemy szczyptę cukru. Ilość bulionu musi być taka, żeby zakrywała groszek na wysokość ok. 1-2 cm. Gotujemy, aż groszek będzie mięciutki. Całość blendujemy i próbujemy, czy nie trzeba doprawić.
I teraz dopiero zaczyna się zabawa. Będą dwa grzyby w barszczu. Przepraszamy, dwa kremy w jednym talerzu. J Gdy oba są gotowe i gorące szykujemy talerze. Kremy powinny mieć konsystencje jogurtów, ale z rodziny tych gęstych. Talerz opieramy na czymś stabilnym pod kątem (blat, deska), lub tak jak u nas, jedno trzyma, drugie nalewa. W końcu grunt to współpraca. J Nalewanie najlepiej zacząć od kremu pomidorowego – trzymając talerz pod kątem i w tę niżej położoną część talerza wlewamy zupę. Następnie nie zmieniając położenia talerza, wlewamy krem z groszku z drugiej strony.  Talerz stawiamy powoli do normalnej pozycji i możemy ozdabiać. Pamiętajmy, że wlewamy podobne ilości obu zup. Na granicy tych cudnych kolorów genialnie będzie prezentować się biały pas jogurtu greckiego, kontrast podkreślamy posypując jogurt natką i kilkoma ziarnami groszku.  Włoskie barwy na talerzu gotowe. J
Zupa we włoskich barwach.

Życzymy smacznego i kremowego,


Ania & Piotr

2 komentarze :

  1. Typowa włoska zupa krem, którą mogę jeść o każdej porze roku. Krem z pomidorów przyrządzam oczywiście na szybko z przecieru Pomidori, na bulionie z kaczej szyjki, z minimalną ilością marchwii (gdyż zupa jest za słodka :{) Krem z groszku wychodzi idealny, do ozdoby i do smaku dodaję 22% gęstej śmietany, dla mnie fajnym dodatkiem jest tarty parmezan. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tarty parmezan jest świetnym dodatkiem do tego zestawu. :) Zwłaszcza do kremu z groszku. Ale do kremu z pomidorów też smakuje wyśmienicie.
      Krem z pomidorów można zrobić też z dodatkiem soku z pieczenia papryk - nadaje delikatnego fajnego posmaku. Lub dodać do miksowanej porcji kawałek pieczonej papryki. Warto spróbować. :)
      Również zupy krem uwielbiamy. Niebawem pojawi się nowa propozycja na blogu. :)
      Pozdrawiamy.

      Usuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...