Witajcie Kochani,
Jakiś czas temu byliśmy w Krakowie i wylądowaliśmy w jednej z włoskich restauracji
na obiedzie. Urzekła nas zupa w kolorystyce zielono-biało-czerwonej. Rewelacja!
Dlatego dziś na blogu pojawia się włoska inspiracja przywieziona z tej
restauracji. Nie znamy przepisu ani sekretów tamtejszego szefa kuchni, więc wymieszaliśmy
w garnkach własną wersję tej przepysznej i inspirującej kolorami zupy.
Włoska flaga na talerzu. |
Krem z pomidorów i
zielonego groszku na włoską nutę
Składniki na
bulionową bazę zupy:
- średni garnek
o pojemności co najmniej 3 litrów
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- pół średniego
selera
- kawałek pora
- 2-3 udka z
kurczaka lub inne mięso drobiowe na wywar
- sól, pieprz
do smaku
- pół łyżeczki suszonego
lubczyku
Krem z
pomidorów:
- połowa
bulionowej bazy z marchewkami (na początek dajcie mniej bulionu)
- 2 puszki
pomidorów bez skórki (w sezonie 1 - 1,5 kilograma świeżych odpowiednich na
zupę)
- mały koncentrat
pomidorowy, a najlepiej 2 (lepiej mieć jeszcze jeden extra w odsieczy)
Krem z groszku:
- połowa
bulionowej bazy z pietruszkami, selerem i porem (na początek dajcie mniej
bulionu)
- 2 opakowania
mrożonego zielonego groszku
- ząbek czosnku
- szczypta cukru
Dodatki:
- mały jogurt
grecki lub gęsty jogurt naturalny, może też być mała śmietana 12%
- posiekane 2
garście natki
- odłożyć 2-3 stołowe
łyżki ugotowanego zielonego groszku
Krem z groszku i pomidorów. |
Wykonanie:
Gotujemy bulion
na bazie z udek kurczaka i warzyw doprawiając go do smaku. Lubczyk podkreśli
walory bulionu nadając mu niezwykły aromat i smak. Gdy warzywa i mięso będą
miękkie, a my ocenimy, że bulion jest dobry (nic mu nie trzeba), dzielimy go na
dwie porcje. Jednak naszym zdaniem lepiej podzielić go na mniej więcej trzy
części – po jednej na każdy krem, a trzecią zostawić na ewentualne dolanie do
każdego ze smaków. Wszystko w myśl zasady – im gęściejszy krem, tym lepiej. A
dlaczego? O tym za chwilę. J
Do części bulionu
na krem z pomidorów dodajemy pomidory z puszki, lub świeże uprzednio
podsmażone. Gdy się rozgotują dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy dalej
ok. 5 minut. Zestawiamy z ognia, próbujemy, doprawiamy ewentualnie solą i
pieprzem, blendujemy na gładką, kremową konsystencję. Jeśli ocenimy, że krem
jest trochę za rzadki, możemy dodać drugi koncentrat i postawić zupę na 10
minut na ogień.
Do drugiej
części bulionu z pozostałymi warzywami wsypujemy zielony groszek, wrzucamy
ząbek czosnku i dodajemy szczyptę cukru. Ilość bulionu musi być taka, żeby
zakrywała groszek na wysokość ok. 1-2 cm. Gotujemy, aż groszek będzie
mięciutki. Całość blendujemy i próbujemy, czy nie trzeba doprawić.
I teraz dopiero
zaczyna się zabawa. Będą dwa grzyby w barszczu. Przepraszamy, dwa kremy w
jednym talerzu. J Gdy oba są gotowe
i gorące szykujemy talerze. Kremy powinny mieć konsystencje jogurtów, ale z
rodziny tych gęstych. Talerz opieramy na czymś stabilnym pod kątem (blat,
deska), lub tak jak u nas, jedno trzyma, drugie nalewa. W końcu grunt to
współpraca. J Nalewanie najlepiej
zacząć od kremu pomidorowego – trzymając talerz pod kątem i w tę niżej położoną
część talerza wlewamy zupę. Następnie nie zmieniając położenia talerza, wlewamy
krem z groszku z drugiej strony. Talerz
stawiamy powoli do normalnej pozycji i możemy ozdabiać. Pamiętajmy, że wlewamy
podobne ilości obu zup. Na granicy tych cudnych kolorów genialnie będzie
prezentować się biały pas jogurtu greckiego, kontrast podkreślamy posypując
jogurt natką i kilkoma ziarnami groszku.
Włoskie barwy na talerzu gotowe. J
Zupa we włoskich barwach. |
Życzymy smacznego
i kremowego,
Typowa włoska zupa krem, którą mogę jeść o każdej porze roku. Krem z pomidorów przyrządzam oczywiście na szybko z przecieru Pomidori, na bulionie z kaczej szyjki, z minimalną ilością marchwii (gdyż zupa jest za słodka :{) Krem z groszku wychodzi idealny, do ozdoby i do smaku dodaję 22% gęstej śmietany, dla mnie fajnym dodatkiem jest tarty parmezan. Polecam.
OdpowiedzUsuńTak, tarty parmezan jest świetnym dodatkiem do tego zestawu. :) Zwłaszcza do kremu z groszku. Ale do kremu z pomidorów też smakuje wyśmienicie.
UsuńKrem z pomidorów można zrobić też z dodatkiem soku z pieczenia papryk - nadaje delikatnego fajnego posmaku. Lub dodać do miksowanej porcji kawałek pieczonej papryki. Warto spróbować. :)
Również zupy krem uwielbiamy. Niebawem pojawi się nowa propozycja na blogu. :)
Pozdrawiamy.
lubie pomidory
OdpowiedzUsuń