niedziela, 13 marca 2016

Zupa rybna – aromatyczna i łatwa do zrobienia

Witajcie słonecznie,

Ostatnio zastanawialiśmy się w jakiej formie zjeść rybę. Tak, żeby było inaczej. I zaświtał nam w głowach pomysł – może zupa rybna? Cały czas nasze kubki smakowe noszą w sobie aromat zupy rybnej, którą jedliśmy na Krecie. Coś fantastycznego! Dlaczego więc, nie zrobić swojej wersji zupy rybnej? Zabraliśmy się do roboty i powiemy Wam, że wyszła pyszna. Aromatyczna, lekka i przeniosła nas w inny klimat – bardziej słoneczny, cieplejszy. Zróbcie ją koniecznie, jeśli macie ochotę na rybną odmianę w swoim jadłospisie. Nie jest skomplikowana, nie jest pracochłonna. Idealna. Polecamy! :)

Zupa rybna – łatwa do zrobienia
Zupa rybna - bogactwo smaków i aromatów


Składniki (na około 8 porcji):
- 3 duże marchewki pokrojone w plastry
- 2 duże pietruszki pokrojone w plastry
- 1 duży seler pokrojony w drobną kostkę
- 1 średni por pokrojony w kostkę
- 1 puszka dobrych pomidorów
- około 400-500 g łososia (u nas 420 g)
- około 400-500 g dorsza (u nas 400 g)
- ¼ łyżeczki chili suszonego w płatkach
- 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub dodatkowe 1 ziarnko)
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 3 litry wody
- pieprz i sól do smaku
- natka pietruszki do podania
Słońce w zupie - czyli klimaty niczym na Krecie

Wykonanie:
Wstawiamy wodę w garnku i gdy się zagotuje wrzucamy warzywa na wywar – pora, marchew, pietruszkę i seler. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie – ziarnka i mielone, chili w płatkach, lubczyk i trochę mielonego pieprzu. Wywar gotujemy około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy pomidory – jeśli były krojone to po prostu wrzucamy, a jeśli całe to trzeba je trochę rozdrobnić lub rozgnieść. Dodajemy także suszoną słodką paprykę. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy skórę (jeśli ją ma) i kroimy rybę na kawałki, najlepiej w miarę równe, by ugotowały się w tym samym czasie. U nas były to kawałki około 4 cm na 4 cm. Po wrzuceniu do garnka gotujemy całość maksymalnie do 10 minut na najmniejszym ogniu. Nie mieszamy lub staramy się mieszać bardzo delikatnie by ryba się nie rozpadła.
Pyszna i łatwa do zrobienia zupa rybna
Serwujemy posypane natką. Delicje po prostu a w głowie smaki z wakacji na Krecie. :)

Słoneczne pozdrowienia,


Ania & Piotrek

6 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Warto spróbować, bo pyszna jest. :)

      Usuń
  2. Super, bo właśnie szukałem przepisu na zupę rybną! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, zawsze służymy pomocą ;) Daj znać jak wyszła :)

      Usuń
  3. Świetny przepis :D Wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...