Witajcie Kochani,
Lubicie sos
czosnkowy? My uwielbiamy. Zawsze robimy
go sami, bo po pierwsze wychodzi pyszny, a po drugie wiemy co w nim siedzi,
tzn. jest. Warto robić go samemu. Doprawia się go wtedy tak jak się lubi
najbardziej, a i zajmuje to mniej niż 10 minut. Może nawet i 5 minut. :) Pasuje do wielu dań. Niezastąpiony jest do mięs z
grilla, mięs na zimno, a także do różnych wariacji z plackami tortilla oraz do
domowej pizzy. Świetnie sprawdza się jako dip do różnych przekąsek. Polecamy. :)
Sos czosnkowy |
Składniki:
- 1 duży jogurt typu
greckiego/grecki lub naturalny gęsty
- 2-3 ząbki czosnku (2
duże a 3 gdy są małe)
- 0,5 łyżeczki suszonego
oregano
- 0,5 łyżeczki lubczyku
suszonego
- 0,5 łyżeczki suszonego
tymianku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
ziołowego
- sól i pieprz czarny do
smaku
Czosnek |
To zaczynamy. Czosnek
możecie drobniusieńko posiekać lub zetrzeć na tarce na małych oczkach do
miseczki w której będziecie robić sos. Lekko go posólcie (2 szczypty) i ucierajcie
przez chwilę. Czosnek puści wtedy swoje soki. Najtrudniejszy etap za Wami. :) Jogurt przelewamy do miseczki z czosnkiem (raczej przekładamy, bo gęsty
jest). Dodajemy wszystkie zioła, pamiętając by lekko je rozetrzeć w dłoniach,
aby uwolnić ich aromaty. Dodajcie pieprz ziołowy i pieprz czarny (ten ile
lubicie :) ). Wymieszajcie wszystko dokładnie i spróbujcie.
Jeśli potrzeba dodajcie jeszcze trochę soli i pieprzu czarnego. Odstawcie choć
na chwilę do przegryzienia. Równie dobrze do następnego dnia – wytrzymuje i nic
się z nim nie dzieje. Gotowe. :)
Sos czosnkowy |
Aromatyczne pozdrowienia,
Ania & Piotr
Ile dokładnie dajecie soli i pieprzu? Wiem, że wpływa na to wiele czynników, ale nigdy nie mogę dobrać dokładnej proporcji i by mi pomogło jakbyście napisali ile wy dajecie.
OdpowiedzUsuńJest to kwestia bardzo indywidualna. W naszej kuchni generalnie soli używamy w małych ilościach. Myślimy, że na duży jogurt naturalny lub grecki (taki ok 400 g) to maksymalnie 1/4 łyżeczki od herbaty soli. Przynajmniej jak chodzi o nasze kubki smakowe i poziom słoności. ;)
UsuńA pieprzu to tak do 1/2 łyżeczki od herbaty powinno się sprawdzić. :)
Mamy nadzieję, że to choć trochę pomoże. Pozdrawiamy :)
Dzięki ;) To zawsze jakiś punkt zaczepienia ;)
UsuńMamy nadzieję, że rada się przydała i wyszło smacznie. :)
Usuń