piątek, 20 czerwca 2014

Sos czosnkowy na zimno – domowy i najlepszy

Witajcie Kochani,

Lubicie sos czosnkowy?  My uwielbiamy. Zawsze robimy go sami, bo po pierwsze wychodzi pyszny, a po drugie wiemy co w nim siedzi, tzn. jest. Warto robić go samemu. Doprawia się go wtedy tak jak się lubi najbardziej, a i zajmuje to mniej niż 10 minut. Może nawet i 5 minut. :) Pasuje do wielu dań. Niezastąpiony jest do mięs z grilla, mięs na zimno, a także do różnych wariacji z plackami tortilla oraz do domowej pizzy. Świetnie sprawdza się jako dip do różnych przekąsek. Polecamy. :)
Sos czosnkowy

Składniki:
- 1 duży jogurt typu greckiego/grecki lub naturalny gęsty
- 2-3 ząbki czosnku (2 duże a 3 gdy są małe)
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki lubczyku suszonego
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól i pieprz czarny do smaku
Czosnek
Wykonanie:
To zaczynamy. Czosnek możecie drobniusieńko posiekać lub zetrzeć na tarce na małych oczkach do miseczki w której będziecie robić sos. Lekko go posólcie (2 szczypty) i ucierajcie przez chwilę. Czosnek puści wtedy swoje soki. Najtrudniejszy etap za Wami. :) Jogurt przelewamy do miseczki  z czosnkiem (raczej przekładamy, bo gęsty jest). Dodajemy wszystkie zioła, pamiętając by lekko je rozetrzeć w dłoniach, aby uwolnić ich aromaty. Dodajcie pieprz ziołowy i pieprz czarny (ten ile lubicie :) ). Wymieszajcie wszystko dokładnie i spróbujcie. Jeśli potrzeba dodajcie jeszcze trochę soli i pieprzu czarnego. Odstawcie choć na chwilę do przegryzienia. Równie dobrze do następnego dnia – wytrzymuje i nic się z nim nie dzieje. Gotowe.  :)
Sos czosnkowy

Aromatyczne pozdrowienia,


Ania & Piotr

4 komentarze :

  1. Ile dokładnie dajecie soli i pieprzu? Wiem, że wpływa na to wiele czynników, ale nigdy nie mogę dobrać dokładnej proporcji i by mi pomogło jakbyście napisali ile wy dajecie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to kwestia bardzo indywidualna. W naszej kuchni generalnie soli używamy w małych ilościach. Myślimy, że na duży jogurt naturalny lub grecki (taki ok 400 g) to maksymalnie 1/4 łyżeczki od herbaty soli. Przynajmniej jak chodzi o nasze kubki smakowe i poziom słoności. ;)
      A pieprzu to tak do 1/2 łyżeczki od herbaty powinno się sprawdzić. :)
      Mamy nadzieję, że to choć trochę pomoże. Pozdrawiamy :)

      Usuń
    2. Dzięki ;) To zawsze jakiś punkt zaczepienia ;)

      Usuń
    3. Mamy nadzieję, że rada się przydała i wyszło smacznie. :)

      Usuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...