Witajcie pomiędzy
strzelonymi bramkami,
Dziś będzie pomysł na letni obiad - lekko i do syta. Można je również spakować i zabrać do pracy jako lunch czy jako jedzenie na piknik. Jest to również coś dla
kibiców. Podczas oglądania rozgrywek piłkarskich najlepiej sprawdza się
jedzenie, które robi się szybko, a potem jeszcze można je wziąć w dłoń przed
telewizorem i pałaszować nie odrywając się od meczu.
Nasza propozycja to grillowane polędwiczki wieprzowe zawinięte w placek tortilli. Do tego wsad warzywny i domowy sos czosnkowy. Tortilla taka jest dobra i na ciepło a i wyśmienicie się sprawdza jako danie zimne. Myślimy, że taki pomysł jest też dobrą propozycją na szwedzki stół, czy pokrojona w mniejsze kawałki może być też mięsną przekąską – finger foodem. Zatem do dzieła.
Nasza propozycja to grillowane polędwiczki wieprzowe zawinięte w placek tortilli. Do tego wsad warzywny i domowy sos czosnkowy. Tortilla taka jest dobra i na ciepło a i wyśmienicie się sprawdza jako danie zimne. Myślimy, że taki pomysł jest też dobrą propozycją na szwedzki stół, czy pokrojona w mniejsze kawałki może być też mięsną przekąską – finger foodem. Zatem do dzieła.
Grillowane polędwiczki
wieprzowe zawijane w placki tortilli
Tortilla |
Składniki na 6 placków:
- jedna duża lub dwie
mniejsze polędwiczki wieprzowe (500-600 g)
- marynata do mięsa:
- ok. 50 ml octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ulubionych ziół (u nas była to mieszanka ziół do sałatki greckiej przywieziona z Krety, której skład ciężko nam rozszyfrować, na pewno jest tam suszony czosnek w kawałkach, rozdrobnione suszone pomidory, oregano, natka pietruszki i jeszcze prawdopodobnie coś - nierozszyfrowana reszta składników)
- 0,5 łyżeczki oregano suszonego
- 0,5 łyżeczki lubczyku suszonego
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 6 placków tortilla
- niewielka ilość oliwy
lub oleju do posmarowania żeberek patelni grillowej (lub zwykłej patelni)
- warzywny wsad:
- 1 puszka groszku konserwowego
- 12-15 pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki
- 5 ogórków kiszonych okrojonych w plasterki
- trochę pokrojonych w małe kawałki papryczek jalapeño – ilość wedle uznania, możecie też nie użyć ich wcale
- 6 rzodkiewek pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
Zaczynamy wszystko od
wymieszania marynaty. Wszystkie podane składniki oprócz soli i pieprzu łączycie
i odstawiacie na chwilę. Polędwiczki umyjcie, usuńcie błonki i pokrójcie.
Najlepiej w ok. 3 cm plastry w poprzek włókien
jeśli polędwiczki są odpowiednio duże. Każdy taki plaster rozgniećcie dłonią na
desce i oprószcie solą i pieprzem. Tak przygotowane polędwiczki przełóżcie do
jakiegoś naczynia, zalejcie marynatą. Dobrze wymieszajcie wszystko razem i
odstawcie na jakieś pół godziny. W tym czasie możecie przygotować sobie
wszystkie warzywa, które włożycie do tortilli oraz sos czosnkowy z naszego
przepisu (lub taki, który lubicie). Te
dwa składniki, czyli polędwiczki i sos możecie również przygotować dzień
wcześniej. Wtedy będzie mniej pracy przed meczem. :) Gdy macie wszystko gotowe, polędwiczki się
zamarynowały to możecie rozgrzać grill. U nas tę rolę spełnia patelnia grillowa
po prostu. Ale równie dobrze może to być grill elektryczny, lub taki w
przydomowym ogródku czy na tarasie. Sprawdzi się tez pieczenie w piekarniku,
ale tutaj musicie uważać, żeby piekarnik nie wysuszył mięsa. Jednakże myślimy,
że lepsza będzie nawet zwykła patelnia niż piekarnik, ponieważ mięso po takiej
marynacie dochodzi błyskawicznie. Wracając do sedna, rozgrzewamy patelnię
grillową (lub zwykłą). Zwilżamy placki wodą i podgrzewamy na tej patelni – będą
mieć ładne prążki. :) Ciepłe placki
odkładamy, żeberka patelni lekko smarujemy, chwilę odczekujemy i możemy
grillować mięso. Każdy plaster polędwiczki lekko odsączcie, po prostu niech spłynie
z niego marynata i grillujcie. Średnio każdy plaster około 1,5 do 2 minut
maksymalnie z każdej strony. Polędwiczka smaży się błyskawicznie. Nie
przeciągajcie tego czasu za bardzo. Dzięki krótszej obróbce cieplnej i
powyższej marynacie mięso będzie mięciutkie i soczyste. :) Gdy zgrillujecie już całe mięso i chwilę ono
odpocznie (1-2 minuty), możecie je pokroić w skośne paski, by łatwiej ułożyć je
w plackach. Każdy placek tortilli posmarujcie sosem czosnkowym, ułóżcie paski polędwiczek,
dodajcie warzywa – groszek konserwowy, pomidorki koktajlowe, ogórki kiszone,
rzodkiewki i posiekane papryczki jalapeño. Zwińcie tortille i przekrójcie na
pół lub na 3 części. Serwujcie i zajadajcie. Smacznego! :)
Pozdrawiamy mundialowo i
sportowo,
Ania & Piotr
Bardzo smaczne polecam!
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowało. :)
UsuńRównież polecam, zwłaszcza gdy zasiadam przed telewizorem i ogladam LM. Nie wyobrażam sobie tego dania bez dipu, w tym celu do tortilli robię mój ulubiony sos ketchupowy z chilli (z Pińczowa rzecz jasna, może być łagodny :) oraz niezastąpiony sos czosnkowy, który jest łatwy do zrobienia, więc nie będę się tu rozpisywał. Tak podana tortilla napewno podrażni wasze kubki smakowe, polecam ;)
OdpowiedzUsuńTak, zdecydowanie sos czosnkowy jest tutaj niezastąpiony. :) Można też zrobić słodko - ostry dip/sos z suszonych żurawin, moreli, z dodatkiem miodu, odrobiny musztardy i sporej ilości świeżego chili - zmiksowanych w blenderze lub utartych w moździerzu. Polecamy :)
UsuńPolędwiczki wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Jeszcze lepiej smakują :)
Usuńprawie jak kebab
OdpowiedzUsuń