piątek, 17 lipca 2015

Prosta sałatka z 3 składników we włoskiej kolorystyce

Ciao a tutti, czyli witajcie,

Z czym Wam się kojarzy zestawienie zieleni, bieli i czerwieni? Nam zdecydowanie z kolorystyką włoskiej flagi. A włoska flaga to i włoska kuchnia, którą uwielbiamy. Co tu dużo pisać, to ten rodzaj kuchni i sposobów gotowania, który uwielbiają miliony ludzi na świecie. Wcale się im nie dziwimy. ;) Już kiedyś te kolory gościły na naszym stole i blogu w postaci zupy - kremu z pomidorów i zielonego groszku na włoską nutę. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to zajrzyjcie tam koniecznie. :)

Dzisiejsza sałatka włoska będzie w swej kolorystyce na pewno, ale będzie to bardzo luźna interpretacja kulinariów tego regionu Europy. Ale w końcu kuchnia jest też, a może przede wszystkim tym, co nam akurat do głowy wpada, lub jakie wspomnienia ślina do kubków smakowych przyniesie. ;) Proponujemy Wam prostą sałatkę w kolorach zieleni – tu zagra brokuł, bieli –  w tej roli ser typu włoskiego oraz czerwieni suszonych pomidorów. Jest to świetna sałatka na przystawkę, ale zabrana w pojemniku doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie lub obiad w pracy. Pyszna i lekka. :)

Prosta sałatka we włoskiej kolorystyce - z brokuła, sera typu włoskiego i suszonych pomidorów
Sałatka we włoskich barwach

Składniki:
- 1 brokuł
- 1 ser typu włoskiego, np. capri, capresi, capreggio itp.
- 7-8 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- 4 łyżki oliwy z zalewy pomidorów
- 1 łyżka łagodnej musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz do smaku

Ugotowane al dente brokuły

Ser typu włoskiego

Suszone pomidory w zalewie z oliwy

Wykonanie:
Zaczynamy od ugotowania brokuła. Najlepiej podzielić go na w miarę równej wielkości różyczki, aby równo się gotowały. Co ważne – staramy się go nie rozgotować, tylko ugotować tak, aby został lekko chrupiący (miękkie kwiatki a łodyżki al dente – stawiające opór zębom widelca). Odcedzamy i pozwalamy ostygnąć. W tym czasie kroimy ser typu włoskiego w kostkę – nie za drobną. Pomidory lekko odsączamy z oliwy i kroimy je w paseczki lub kostkę. Jeśli brokuł wystygł wrzucamy wszystko do miski i przygotowujemy sos do sałatki. Najlepiej użyć oliwy, w której były pomidory – będzie mieć cudowny smak. Bierzemy oliwę, musztardę, sok z cytryny i pieprz (tyle ile lubicie) i mieszamy dokładnie do otrzymania w miarę gładkiej konsystencji. Polewamy sałatkę, mieszamy o odstawiamy na chwilę. 
Szybka i pyszna sałatka z brokuła, sera typu włoskiego i suszonych pomidorów
Potem można już tylko jeść i cieszyć oczy kolorami na talerzu. Polecamy! :)

Pozdrawiamy serdecznie,

Ania & Piotrek

2 komentarze :

  1. Bardzo mi się spodobała smakowo ta sałatka ;-) muszę ją włączyć do mojego codziennego sałatkowego MENU :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy. :) Można ją szybko zrobić, wykorzystać np. resztę brokuła z obiadu a ser typu włoskiego zastąpić także białym - sprawdza się również dobrze. :)

      Usuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...