niedziela, 11 marca 2018

Koktajl z jabłkiem, śliwkami, jarmużem, cytryną, imbirem i nasionami chia


Witajcie w ten prawie wiosenny czas,

Dziś na blogu ląduje drugi przepis z cyklu gęsto odżywczych koktajli. Jest to koktajl, który pomoże Wam nie tylko wzmocnić organizm, ale także idealnie rozgrzeje w kapryśną wiosenną aurę. Będzie również pomocny podczas walki z infekcjami, które w okresie przedwiosennym często nam dokuczają. A czemu?
Zdrowie w formie płynnej :)
Koktajl z jabłkiem, śliwkami, jarmużem, cytryną, imbirem i nasionami chia

W koktajlu znajdziecie imbir, który nie tylko cudownie rozgrzeje, gdy zmarzniemy, ale także ze względu na właściwości przeciwzapalne będzie lekarstwem na bolące gardło czy przeziębienie. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym może okazać się naszym ratunkiem podczas sezonu grypowego i pierwszą bronią w walce z infekcjami. Co więcej imbir to afrodyzjak, a także naturalny dopalacz dla naszego mózgu – zwiększa wydajność umysłową. Nie wykluczone, że jedno z drugim ma związek. ;)

Nasiona chia to natomiast cenne źródło kwasów omega-3, np. cenny kwas alfa-linolenowy, i omega-6. W połączeniu z mikro- i makroelementami, błonnikiem, białkiem oraz antyoksydantami, które zawierają pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu oraz trój glicerydów oraz podwyższyć poziom dobrego cholesterolu. Istnieją przesłanki, że obniżają oporność na insulinę tkanek oraz mogą obniżać ciśnienie krwi. Uważa się, że mogą również zmniejszać stany zapalne w organizmie. Ale to tylko wybrane ich właściwości. Nic tylko jeść garściami – ale pamiętajmy, że w za bezpieczną ilość uważa się dwie łyżki dla osoby dorosłej. :) Sprzyjają zwiększeniu nawodnienia organizmu, co może pomóc naszej cerze odwodnionej po zimie. :)

O dobrym wpływie na nasze zdrowie jarmużu i jego właściwościach pisaliśmy już wcześniej przy okazji przepisu na zdrowe domowe chipsy. :) Inne przepisy z jego wykorzystaniem znajdziecie tutaj

Imbir w towarzystwie nasion chia, jarmużu oraz cytryny, jabłek i śliwek to samo zdrowie, więc pora na przepis idealny na przedwiośnie. Jest to koktajl również dobry dla osób z insulioopornością lub stosujących dietę o niskim indeksie glikemicznym. :)

Koktajl z jabłkiem, śliwkami, jarmużem, cytryną, imbirem i nasionami chia
Koktajl z jabłkiem, śliwkami, jarmużem, cytryną, imbirem i nasionami chia
Składniki (dla 1 osoby):
- 1 jabłko
- 2-3 większe śliwki
- 1-2 duże garście liści jarmużu
- 1-2 cm korzenia imbiru
- ¼ cytryny bez skórki lub 1 łyżka stołowa soku
- 1 łyżka nasion chia
- 200 ml mleka lub mleka roślinnego, ewentualnie wody

Wykonanie:
Nasiona chia wsypujemy do wybranego płynu i moczymy minimum przez godzinę w temperaturze pokojowej lub na noc zostawiamy w lodówce. Do napęczniałych nasion chia dodajemy jabłko, śliwki, jarmuż, imbir i cytrynę, po czym wszystko miksujemy na gładko. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, możecie dodać wody lub mleka. Zielone pyszności gotowe. :)

Pozdrawiamy przedwiosennie,

Ania & Piotrek


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...