piątek, 6 czerwca 2014

Ekspresowy cytrusowy kuskus

Witamy Was,

Ile razy mieliście tak, że brakowało Wam pomysłu na to z czym podać przygotowane przez Was pieczenie lub ryby? Nas napada to pytanie często, gdy na obiad mają zawitać goście. Co im podać? Nasza odpowiedź to szybki kuskus z cytrusową nutą. Nie tylko smakuje, ale i dekoracyjnie wygląda. J
 
Cytrusowy kuskus.
Uniwersalny cytrusowy kuskus do dań wielu.

Składniki:
- opakowanie kaszy kuskus
- skórka starta z 1 limonki i połowy cytryny
- wyciśnięty sok z połowy cytryny i połowy limonki
- posiekana drobno świeża papryczka chili (ilość wedle upodobania)
- posiekana natka pietruszki (ilość wedle upodobania)
- szczypiorek (ilość wedle upodobania)
- sól, pieprz do smaku
- woda do zalania kaszy (ewentualnie bulion o neutralnym smaku)
Kulki z kaszy kuskus.

Wykonanie:
Przygotowanie kaszy kuskus jest proste jak zalanie herbaty wodą. Wsypujemy do miski lub garnka kaszę, dodajemy startą skórkę z limonki i cytryny, posiekane chili i natkę pietruszki, szczypiorek, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Zalewamy wrzątkiem tak jak, aby była na ok. 1 cm nad kaszą, dodajemy wyciśnięty sok z limonki i cytryny. Szybko i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy aż kasza wchłonie całą wodę. Przed podaniem warto ją wymieszać i sprawdzić, czy nie trzeba jej doprawić. Polecamy nakładanie na talerze łyżką do lodów. Taka szybka kasza pasuje do wielu dań mięsnych a także do ryb. Jest też genialnym dodatkiem do dań z grilla. Smakuje wszystkim bez wyjątku, kusi niejadki. Warto ją zrobić, gdy pytacie domowników czy karmionych przez Was gości: „Co do mięsa?” i pada odpowiedź: „Byle nie ziemniaki.”. Pojawia się wtedy opcja takiej pysznej kaszy. J
Cytrusowy kuskus.

Smacznie pozdrawiamy,

Ania & Piotr


2 komentarze :

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...