Witamy Was,
Ile razy
mieliście tak, że brakowało Wam pomysłu na to z czym podać przygotowane przez
Was pieczenie lub ryby? Nas napada to pytanie często, gdy na obiad mają zawitać
goście. Co im podać? Nasza odpowiedź to szybki kuskus z cytrusową nutą. Nie
tylko smakuje, ale i dekoracyjnie wygląda. J
Uniwersalny
cytrusowy kuskus do dań wielu.
Składniki:
- opakowanie
kaszy kuskus
- skórka starta
z 1 limonki i połowy cytryny
- wyciśnięty
sok z połowy cytryny i połowy limonki
- posiekana
drobno świeża papryczka chili (ilość wedle upodobania)
- posiekana
natka pietruszki (ilość wedle upodobania)
- szczypiorek (ilość wedle upodobania)
- sól, pieprz
do smaku
- woda do zalania kaszy
(ewentualnie bulion o neutralnym smaku)
Kulki z kaszy kuskus. |
Wykonanie:
Przygotowanie
kaszy kuskus jest proste jak zalanie herbaty wodą. Wsypujemy do miski lub
garnka kaszę, dodajemy startą skórkę z limonki i cytryny, posiekane chili i
natkę pietruszki, szczypiorek, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Zalewamy wrzątkiem tak jak,
aby była na ok. 1 cm nad kaszą, dodajemy wyciśnięty sok z limonki i cytryny.
Szybko i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy aż kasza wchłonie całą
wodę. Przed podaniem warto ją wymieszać i sprawdzić, czy nie trzeba jej
doprawić. Polecamy nakładanie na talerze łyżką do lodów. Taka szybka kasza pasuje do wielu dań mięsnych a także do ryb. Jest
też genialnym dodatkiem do dań z grilla. Smakuje wszystkim bez wyjątku, kusi niejadki.
Warto ją zrobić, gdy pytacie domowników czy karmionych przez Was gości: „Co do mięsa?”
i pada odpowiedź: „Byle nie ziemniaki.”. Pojawia się wtedy opcja takiej pysznej
kaszy. J
Cytrusowy kuskus. |
Smacznie
pozdrawiamy,
Nie ma to jak szybkie dania :D
OdpowiedzUsuńi w dodatku pyszne :D
Usuń