czwartek, 12 czerwca 2014

Ślimaczki z ciasta francuskiego - pomidorowe i łososiowe



Witajcie w tej chwili oddechu od upałów,

Dziś mamy dla Was przepis na smaczną i rozchwytywaną przekąskę. Robi się ją szybko i wygląda smakowicie. Z niewielkiej ilości składników wychodzi całkiem spora liczba ślimaczków, więc jest idealna, gdy mamy dużo pracy w kuchni, lub gdy chcemy ugościć kogoś na tzw. kawie czy herbacie. Jest też, a może przede wszystkim, świetnym smakołykiem na przyjęcia i imprezy różnego typu. Myślimy, że to dobra odmiana tzw. finger food’u. Zdecydowanie polecamy zarówno na zimno jak i na ciepło:)

Oto przepis na:
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto z suszonych pomidorów oraz z łososiem i oliwkami
Ślimaczki z suszonymi pomidorami oraz z łososiem i oliwkami

Składniki:
- słoik suszonych pomidorów w oleju/oliwie (same lub z kaparami)
- 1 opakowanie wędzonego łososia (100-150 g)
- garść czarnych oliwek
- 2 opakowania ciasta francuskiego chłodzonego (ewentualnie mrożone)
- kawałek cytryny, by jej sokiem skropić łososia
- papier do pieczenia
 
Ślimaczki z ciasta francuskiego


Wykonanie:
Zaczynamy od nagrzania piekarnika. W tym wypadku trzymamy się zaleceń producenta ciasta francuskiego. Proponujemy z doświadczenia ze ślimaczkami, aby ustawić jakieś 10-25 °C mniej niż podają na opakowaniu. Zwykle ok. 185 °C bez funkcji termoobiegu wystarcza w zupełności.
Teraz możemy brać się za przygotowywanie reszty. Z pomidorów suszonych robimy coś na kształt pesto. Odsączone od zalewy pomidory blendujemy na gładką masę. Jeśli masa wyda Wam się za sucha, dolejcie łyżkę lub trochę więcej zalewy, w której były pomidory. Gdybyście używali pomidorów z kaparami, kapary również zmiksujcie razem z masą. Gładkość masy wedle uznania, jednak nie musi, a wręcz nie powinna mieć konsystencji masła. Oliwki kroimy w cienkie plasterki – tak cienkie jak tylko uda się Wam wyczarować. Otwieramy łososia i szykujemy sobie cytrynę do jego skropienia.
Będziemy robić dwa rodzaje ślimaczków. Jedne tylko z pomidorami, a drugie z łososiem, oliwkami i pomidorami. Rozwijamy 1 płat ciasta francuskiego i rozsmarowujemy na nim połowę masy z pomidorów suszonych, zostawiając jeden brzeg na ok. 1-2 cm wolny, aby ślimaczki się skleiły. Zwijamy ciasto w rulon. Rozwijamy 2 płat ciasta francuskiego i smarujemy drugą połową masy. Następnie na całości płata rozkładamy plastry łososia, skrapiamy cytryną, posypujemy plasterkami oliwek i zwijamy w rulon. Zwilżamy dłonie zimną wodą i lekko nacieramy rulony. Kroimy każdy z nich w 2-3 centymetrowe plastry – najlepiej ok. 2 cm i w miarę równe, by równo się piekły. Układamy je na papierze do pieczenia ciastem do dołu, nie farszem, bo będą się przypalać pomidory. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ma złoty kolor około 10-15 minut. Czasem pieką się krócej, dlatego uważnie obserwujcie ślimaczki podczas pieczenia. Wyjmujemy i serwujemy. :)
Ślimaczki podano

Pozdrawiamy znad ślimaczej blachy,

Ania & Piotr

4 komentarze :

  1. Polecam, bo zawsze się sprawdzają. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serwować z winem białym czy czerwonym?;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej białe, półwytrawne. Ze względu na łososia może sprawdzić się coś z rodzaju Pinot Grigio, Riesling. Ale moim zdaniem dobry Chardonnay też się sprawdzi. :)

      Usuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...