Witajcie w tej chwili oddechu
od upałów,
Dziś mamy dla Was przepis
na smaczną i rozchwytywaną przekąskę. Robi się ją szybko i wygląda smakowicie.
Z niewielkiej ilości składników wychodzi całkiem spora liczba ślimaczków, więc
jest idealna, gdy mamy dużo pracy w kuchni, lub gdy chcemy ugościć kogoś na
tzw. kawie czy herbacie. Jest też, a może przede wszystkim, świetnym
smakołykiem na przyjęcia i imprezy różnego typu. Myślimy, że to dobra odmiana
tzw. finger food’u. Zdecydowanie polecamy zarówno na zimno jak i na ciepło. :)
Oto przepis na:
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto z suszonych pomidorów oraz z łososiem i oliwkami
Ślimaczki z suszonymi pomidorami oraz z łososiem i oliwkami |
Składniki:
- słoik suszonych
pomidorów w oleju/oliwie (same lub z kaparami)
- 1 opakowanie wędzonego
łososia (100-150 g)
- garść czarnych oliwek
- 2 opakowania ciasta
francuskiego chłodzonego (ewentualnie mrożone)
- kawałek cytryny, by jej
sokiem skropić łososia
- papier do pieczenia
Wykonanie:
Zaczynamy od nagrzania
piekarnika. W tym wypadku trzymamy się zaleceń producenta ciasta francuskiego.
Proponujemy z doświadczenia ze ślimaczkami, aby ustawić jakieś 10-25 °C mniej
niż podają na opakowaniu. Zwykle ok. 185 °C bez funkcji termoobiegu wystarcza w
zupełności.
Teraz możemy brać się za
przygotowywanie reszty. Z pomidorów suszonych robimy coś na kształt pesto.
Odsączone od zalewy pomidory blendujemy na gładką masę. Jeśli masa wyda Wam się
za sucha, dolejcie łyżkę lub trochę więcej zalewy, w której były pomidory. Gdybyście
używali pomidorów z kaparami, kapary również zmiksujcie razem z masą. Gładkość
masy wedle uznania, jednak nie musi, a wręcz nie powinna mieć konsystencji
masła. Oliwki kroimy w cienkie plasterki – tak cienkie
jak tylko uda się Wam wyczarować. Otwieramy łososia i szykujemy sobie cytrynę
do jego skropienia.
Będziemy robić dwa
rodzaje ślimaczków. Jedne tylko z pomidorami, a drugie z łososiem, oliwkami i
pomidorami. Rozwijamy 1 płat ciasta francuskiego i rozsmarowujemy na nim połowę
masy z pomidorów suszonych, zostawiając jeden brzeg na ok. 1-2 cm wolny, aby ślimaczki
się skleiły. Zwijamy ciasto w rulon. Rozwijamy 2 płat ciasta francuskiego i
smarujemy drugą połową masy. Następnie na całości płata rozkładamy plastry łososia,
skrapiamy cytryną, posypujemy plasterkami oliwek i zwijamy w rulon. Zwilżamy
dłonie zimną wodą i lekko nacieramy rulony. Kroimy każdy z nich w 2-3 centymetrowe
plastry – najlepiej ok. 2 cm i w miarę równe, by równo się piekły. Układamy je
na papierze do pieczenia ciastem do dołu, nie farszem, bo będą się przypalać
pomidory. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ma złoty kolor około 10-15 minut.
Czasem pieką się krócej, dlatego uważnie obserwujcie ślimaczki podczas
pieczenia. Wyjmujemy i serwujemy. :)
Ślimaczki podano |
Pozdrawiamy znad ślimaczej
blachy,
Ania & Piotr
Polecam, bo zawsze się sprawdzają. :)
OdpowiedzUsuńto prawda :)
UsuńSerwować z winem białym czy czerwonym?;-)
OdpowiedzUsuńRaczej białe, półwytrawne. Ze względu na łososia może sprawdzić się coś z rodzaju Pinot Grigio, Riesling. Ale moim zdaniem dobry Chardonnay też się sprawdzi. :)
Usuń