środa, 8 marca 2017

Klops z piersi kurczaka – domowa, zdrowa i błyskawiczna wędlina

Witajcie Kochani,

Przepis, który dziś dla Was mamy powstał z potrzeby zdrowotnej i kulinarnej improwizacji. Stworzenie czegoś, co zastąpi kupną wędlinę z tablicą Mendelejewa a jednocześnie nie będzie wymagało godzin spędzonych w kuchni – taki był nasz cel. Tak zrodził się przepis na klops z piersi kurczaka, który jest niesamowicie aromatyczny, soczysty i jest fantastyczny a do tego zdrowy jako wędlina na kanapki. Wiemy, co do niego wkładamy i możemy mieć kontrolę nad tym co jemy. Ważne jest tylko użycie dobrej jakości produktów. Taka pieczeń to idealne rozwiązanie dla wszystkich dbających o zdrowie lub zmagających się z rozmaitymi schorzeniami jak np. insulinooporność czy cukrzyca, a także różne nietolerancje pokarmowe. Dbamy o swój organizm i nie dostarczamy mu zbędnej chemii, a jedynie wszystko to, co odżywia nas od środka. To, co do niego dodacie zależy tylko od Was. :) Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu, gdyż jest o wiele szybszy w wykonaniu, a gościom z pewnością będzie smakować. Polecamy! :)

Klops z piersi kurczaka – domowa, zdrowa i błyskawiczna wędlina
Aromatyczny klops z piersi kurczaka - idealna wędlina na kanapki


Składniki (na keksówkę o wymiarach 12×22cm, pieczemy w 180 °C przez 60 minut):
- 1 kg dobrej jakości piersi z kurczaka
- pół szklanki posiekanych zielonych oliwek
- 0,5 kg pieczarek startych na dużych oczkach
- 1 duża lub dwie małe cebule drobno posiekane
- 1 pęczek koperku drobno posiekanego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 ząbek czosnku starty na drobnych oczkach
- 1 czubata łyżka suszonej słodkiej papryki w płatkach
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Soczysta pieczeń - szybka alternatywa dla pasztetu

Wykonanie:
Zaczynamy od podsmażenia posiekanej cebuli na 1 łyżce oleju, najlepiej na lekko złoty kolor. Na drugiej łyżce oliwy podsmażamy pieczarki – czekamy aż odparuje większość soku, ale nie cały. Odstawiamy do ostygnięcia.
Teraz zajmujemy się mięsem. Piersi z kurczaka możecie zmielić sami lub poprosić w sklepie o ich zmielenie. Możecie też użyć malaksera czy blendera i mięso zmiksować, pilnując by nie było ono miazgą. Surowe i zmielone mięso umieszczamy w misce, dodajemy do niego podsmażoną cebulę i pieczarki. Dodajemy starty czosnek, posiekane oliwki, koperek i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzamy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około godzinę. Pieczeń powinna być lekko złocista na wierzchu.  Wyjmujemy z keksówki i zostawiamy do ostygnięcia. Taki klops z powodzeniem może być przechowywany do tygodnia w lodówce. To idealna propozycja na kanapki oraz świetna propozycja na to, aby zaskoczyć gości nie tylko od święta. :)
Zdrowa i domowa wędlina - klops z piersi kurczaka

Pozdrawiamy serdecznie,

Ania & Piotrek


2 komentarze :

  1. Wygląda świetnie i bardzo przypomina pieczony pasztet. Sama jestem wielką fanką domowych wędlin, zarówno tych tradycyjnie wędzonych, jak i przygotowanych w piekarniku czy parzonych w garnku. Możemy dowolnie kombinować z rodzajem mięsa, dodatkami i przyprawami, za każdym razem uzyskując inny smak. Taka wędlina jest pełnowartościowa i co ważne - wolna od sztucznych konserwantów i tanich wypełniaczy. W zależności od potrzeb możemy zrobić mniej lub bardziej kaloryczną wersję i doprawić tak, jak lubimy. No i wiele przepisów nie wymaga wielu godzin w kuchni, więc ja widzę same plusy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe wędliny to wielka przygoda kulinarna i inwestycja w nasze zdrowie. :)

      Usuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...