czwartek, 10 grudnia 2015

Zdrowe ciasto z czerwonej fasoli, czyli alternatywny piernik

Witajcie Kochani,

Wracamy do Was po małej przerwie spowodowanej naszą podróżą poślubną. Byliśmy w cudownym i bardzo odległym miejscu, ale o tym innym razem. :) Za przerwę w blogowaniu przepraszamy. :) 
Dziś mamy dla Was propozycję świąteczną – przepis na alternatywny piernik. Czemu alternatywny? Od razu nasuwa się odpowiedź a czemu nie. ;) Święta Bożego Narodzenia bez wątpienia kojarzą się z niesamowicie pachnącymi pierniczkami czy aromatycznym staropolskim piernikiem. Na myśl o tych zapachach od razu człowiekowi poprawia się humor i jakoś tak cieplej ogólnie jest. Też tak macie? : ) Nie możemy wyobrazić sobie Świąt bez piernika, ale co zrobić, gdy z różnych powodów nie możemy jeść rzeczy z cukrem, czy zawierających mąkę lub po porostu jesteśmy na jakiejś restrykcyjnej diecie? Wtedy jak znalazł przychodzimy z pomocą z przepisem na ciasto z czerwonej fasoli. 
Z kilku różnych powodów sięgnęliśmy po przepis na tzw. zdrowe ciasto i się w nim zakochaliśmy. Jest to świetna opcja dla osób, które muszą ograniczać lub obywać się całkowicie bez cukru i mąki zwłaszcza. Ciasto to nie ma także ani krztyny tłuszczu. Brzmi cudnie? A jeśli dodamy do tego, że jest pyszne, niesamowicie aromatyczne i łatwe do wykonania, to mamy fantastyczny przepis na super deser. Naszym zdaniem ciasto nadaje się na każdą porę roku i nie tylko od święta. Palce lizać! :) Jest mokre, treściwe, może być dobrym pomysłem na drugie śniadanie do pracy czy też słodki lunch. Uniwersalne ciacho, które można modyfikować wedle swoich kubków smakowych i preferencji. Ciasto z czerwonej fasoli daje szerokie pole do popisu i improwizacji. Polecamy z całego serca. :)

Ciasto z czerwonej fasoli, czyli zdrowa wersja piernika
Ciasto z czerwonej fasoli

Składniki (na keksówkę o wymiarach 12×22cm, pieczemy 45-50 minut w 180 °C):
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu o płynnej konsystencji (u nas akacjowy)
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 1 szczypta mielonych goździków
- 5 czubatych łyżeczek naturalnego kakao (u nas tzw. kakao surowe organiczne)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opcjonalnie: można dodać łyżkę płatków owsianych oraz użyć dobrej jakości przyprawy do piernika lub takiej wykonanej samemu, zamiast podanych przypraw, lub doprawić tak jak lubicie. Oraz jeśli nie jesteście na diecie lub po prostu możecie - posypać można je cukrem pudrem po upieczeniu lub zrobić polewę, ale i bez tego jest pyszne. :)
Alternatywny piernik z czerwonej fasoli

Wykonanie:
Zaczynamy od włączenia piekarnika, aby się dobrze rozgrzał. Następnie odsączamy dokładnie fasolę i jeśli trzeba lekko ją płuczemy w zimnej wodzie. Wrzucamy do miski i dodajemy banana w całości lub w plastrach – tak aby Wasz blender sobie poradził ze zmiksowaniem wszystkiego na gładką masę. Miska najlepiej taka, w której ostatecznie będziecie mieszać ciasto. Miksujcie tak długo, aż uznacie, że masa jest dość jednolita. Następny krok to rozdzielenie białek i żółtek. Żółtka wybijcie do mniejszej miseczki zaś białka do większej, w której za chwilę będziecie je ubijać na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy kakao, miód, przyprawy, proszek do pieczenia – dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do zmiksowanej fasoli i banana. Dokładnie mieszamy, dodajemy jogurt naturalny oraz posiekane migdały. Ponownie mieszamy i odstawiamy masę na chwilę. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy jest gotowa, stopniowo dodajemy ją do ciasta i delikatnie acz dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 45-50 minut w 180 °C, pilnując przez ostatnie 10 minut, by się nie przypaliło. Jest to ważne, gdyż ciasto jest ciemne i przypalenie nie tak łatwo zauważyć. Zwykle 45 minut wystarcza. :) Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż wystygnie i możemy pałaszować. Może uda Wam się zaskoczyć gości w czasie Świąt lub po prostu bez okazji. :)
Pyszne i zdrowe łakocie bez cukru i mąki

Piernikowe i grudniowe pozdrowienia,


Ania & Piotrek

4 komentarze :

  1. Ha, znalazłam piernik! Trochę podobny do mojego chlebka bananowego, pomijając piernikowe przyprawy. Na pewno zdrowszy i niebanalny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami życie zmusza do szukania takich alternatyw i nie ma wyjścia jeśli chce się zjeść coś, co choć trochę przypomni kubkom smakowym święta. :) Poszukamy tego chlebka. :) Pozdrawiamy :)

      Usuń
  2. tą fasolą to tak można czarować! ja najbardziej lubię murzynek fasolowy :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie można i trzeba czarować! :) Murzynek też pycha. Pozdrawiamy. :)

      Usuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...