Witajcie zielono tą późną jesienią,
Tak, witamy się z Wami zielono w środku grudnia. Nie, nie
oszaleliśmy. Wszystko za sprawką jednego warzywa – jarmużu. Intensywnie
zielonego i będącego skarbnicą składników dobrych dla naszych ciał i naszego
zdrowia. Kocha go nasze serce, jest bogaty w błonnik, witaminę C oraz sole mineralne i cenną witaminę K . Ma
działanie antynowotworowe po pierwsze za sprawą przeciwutleniacza jakim jest
zawarty w nim sulforafan, oraz po drugie innych przeciwutleniaczy takich jak między
innymi karotenoidy działające antyoksydacyjnie (czyli pośrednio hamujące rozwój
nowotworów). A po trzecie takie działanie ma też witamina K według wielu
badaczy – hamuje rozwój niektórych chorób nowotworowych. Cenny jest także
chlorofil zawarty w jarmużu, który wspomaga usuwanie szkodliwych substancji z
organizmu oraz jest również przeciwutleniaczem. Zatem jest to roślina z rodziny
kapustnych, która jest samym zdrowiem i na pewno warto na nią zwrócić uwagę. Można
spotkać także odmiany w innych kolorach – fioletowe, brązowe. O jednym trzeba pamiętać,
że aby zachował swoje właściwości należy gotować go jak najkrócej – do 5 minut
i najlepiej na parze lub spożywać surowy. Jest świetnym dodatkiem do koktajli i
tworzy zgrany duet z pomarańczą. :)
Znacie jarmuż? Lubicie? Ma on swoje grono wielbicieli, ale wiele osób nie może się
do niego przekonać. U nas jarmuż gości często, w różnej formie. Mamy dla Was
szybki przepis na oswojenie jarmużu. :) Serwujemy dziś przepis na zdrowe i pyszne
chipsy z jarmużu. Zainteresowani? Smakują świetnie, są zielone i robi się je
błyskawicznie. Zapraszamy. :)
Zdrowe i domowe chipsy z jarmużu
Zdrowe i domowe chipsy z jarmużu |
Składniki:
- umyte i osuszone liście jarmużu w dowolnych ilościach (u
nas około 100-150 g)
- 2 płaskie łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy – wybierzcie takie jakie lubicie, my wybraliśmy:
czarny pieprz, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka, mielone nasiona
kolendry, mielone ziele angielskie, niewielka szczypta soli
Piękne i mięsiste liście jarmużu |
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Generalnie będzie więcej
opisu niż pracy do wykonania. ;) Na blasze kładziemy papier do pieczenia a na
nim układamy porwane na mniejsze kawałki jarmużu. Nie mogą to być zbyt małe
kawałki i powinny być mniej więcej różne – wtedy nic się nie spali i wszystkie
upieką się równo. Tak przygotowany jarmuż skrapiamy olejem rzepakowym, po czym
mieszamy liście na blasze rękoma, by ten olej rozprowadzić na liściach.
Następnie dodajemy przyprawy – posypujemy nimi liście, najlepiej z większej
wysokości – rozsypia się równiejszą i cienką warstwą. Potem pozostaje tylko
trochę przemieszać wszystko dłońmi na blasze i ponownie równo wszystko rozłożyć. Piekliśmy na dwa razy - taka ilość zmieściła się u nas na dwóch blachach.
Przyprawiony jarmuż czeka na piekarnik |
Chipsy z jarmużu po wyjęciu z pierkarnika |
Jarmużowe pozdrowienia,
Ania & Piotrek
Brawa dla autora tego tekstu !
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńŚwietnie się czyta twoje wpisy
OdpowiedzUsuńŚwietnie się czyta twoje wpisy
OdpowiedzUsuńdużo ciekawych pomysłów tutaj!
OdpowiedzUsuńprzydatny wpis!
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie ten blog
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie ten blog
OdpowiedzUsuńFajnie tutaj, lubię tutaj zaglądać!
OdpowiedzUsuńLubię tutaj wracać !
OdpowiedzUsuńtakich blogów tak bardzo potrzeba
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszło smaczne
OdpowiedzUsuńnajlepszy blog o gotowaniu
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńdo obiadku
OdpowiedzUsuń