środa, 10 grudnia 2014

Zupa krem z dyni i ziemniaków

Witajcie tą późnojesienną porą,

Na zewnątrz coraz chłodniej. Często wracamy zmarznięci do domów. Wtedy z wielką chęcią rzucamy się na rozgrzewające i pyszne zupy. Generalnie jesień i zima zupami u nas stoi. U Was też? Pogoda zdecydowanie sprzyja spałaszowaniu parującej, pysznej zupy, która przyjemnie rozgrzeje nas od środka. Od razu jakoś tak lepiej się człowiekowi robi. :)
Zupa krem z dyni i ziemniaków
Mamy dla Was propozycję kremowej zupy, po trosze jeszcze przypominającej mijającą jesień. Jest zupa krem z dyni i ziemniaków. Jest aromatyczna, pikantna, sycąca i rozgrzewa od ręki. Kolor w sam raz na szarzyznę za oknem. Polecamy ją my i nasi bliscy. :)

Zupa krem z dyni i ziemniaków
Rozgrzewająca zupa

Składniki (na 7-8 osób):
- około 1,5 kg dyni
- około 1 kg dobrych ziemniaków
- 2  średnie marchewki
- 1 duża pietruszka
- 0,5 średniego selera
- mały por
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryczki chili w płatkach
- 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- jogurt grecki lub typu greckiego do dekoracji
- prażone pestki dyni do dekoracji i na „smaczek”
Dynia muscat

Wykonanie:
Zaczynamy od wywaru. Wszystkie warzywa na wywar: marchewki, pietruszkę, selera i pora kroimy w plastry wrzucamy do dużego garnka z ok. 2 litrami wody. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, lubczyk, mielony kumin, chili w płatkach, sól i pieprz czarny. Gotujemy około 30 minut. Wtedy dodajemy pokrojone w dużą kostkę dynię i ziemniaki. Gotujemy około 20-30 minut aż ziemniaki będą miękkie a dynia będzie się rozpadać. Zdejmujemy zupę z ognia na chwilę by zmiksować ją na gładko. Następnie zupa wędruje z powrotem na ogień. Dodajemy do niej teraz gałkę muszkatołową. Spróbujcie, czy zupie Waszym zdaniem czegoś jeszcze nie potrzeba. Gotujemy dosłownie chwilę i możemy serwować. Podajemy koniecznie gorące, z kleksem jogurtu greckiego, który ozdabiamy dowolną ilością prażonych pestek dyni.  Smacznego i pikantnego. :)
Serwujemy zupę krem

Gorące i pikantne pozdrowienia,


Ania & Piotr

4 komentarze :

  1. Ja przed gotowaniem wolę podpiec dynię w piekarniku, dzięki temu unosi się taki piękny zapach w całym mieszkaniu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...