Witajcie Kochani,
Jak wygląda Wasza zima? U nas póki co straszy lekkim mrozem,
ale śniegu brak. W końcu to coś, co nawet trawników nie zakrywa trudno nazwać śniegiem.
;) Gdy na spacerze lub w czasie powrotu z pracy mróz musnął nam policzki i nosy,
od razu ma się ochotę wypić lub zjeść coś rozgrzewającego. Gdy myślimy o czymś
rozgrzewającym i zimowym, od w myślach rozgaszcza się zapach korzennych
przypraw. Otulają swym ciepłym i zmysłowym aromatem każdego, kto im tylko na to
pozwoli.
Dla nas grudzień zawsze pachnie cynamonem, kardamonem, goździkami
oraz pomarańczami. Dokładnie tak też dla nas po części pachniały Święta Bożego
Narodzenia. Aromaty nieodłączne, dające poczucie bezpieczeństwa i przywołującego
najmilsze wspomnienia.
Z tych właśnie względów mamy dla Was dziś propozycję
zimowych muffinów. Takich, które pachną korzennymi cudami zdominowanymi przez
cynamon i goździki oraz pomarańczową skórkę. Mieszankę przypraw korzennych
robimy sami, komponując to, co dla nas najfajniejsze. :) Ale z powodzeniem
możecie zastąpić to dobrej jakości przyprawą gotową. A wracając do muffinów to
są długo wilgotne za sprawą startego jabłka i umiarkowanie słodkie, co rekompensuje
słodka polewa. Cudowne i proste do wykonania. :)
Zimowe muffiny
Zimowe muffiny |
Składniki (na 12 muffinów, pieczemy ok. 20 minut w 180 °C):
- 250 g mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika (u nas wyrób
własny)
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 80 g cukru
- 6 łyżek oleju
- skórka starta z 1 średniej pomarańczy
- 1 średnie jabłko starte na dużych oczkach
Polewa:
- pół tabliczki czekolady karmelowej
Ozdoby:
- płatki gorzkiej czekolady – 3-4 łyżki
Ozdabiamy muffiny |
Własnego wyrobu przyprawa do piernika:
- 3 łyżki cynamonu
- 5-7 ziaren ziela angielskiego
- 5-6 ziaren pieprzu
- 10 goździków
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Zimowe aromaty |
Wykonanie przyprawy do piernika:
Wszystkie przyprawy umieszczamy w młynku do kawy i mielimy
do konsystencji mielonego cynamonu. Możecie też użyć moździerza. Przesypujemy
do małego pojemniczka i używamy dowolnie. Pachnie obłędnie. :)
Wykonanie muffinów:
Do większej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia,
cukier, przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wszystko mieszamy. W drugim
naczyniu mieszamy mleko, olej, jajko oraz skórkę startą z pomarańczy i starte
jabłko. Następnie wlewamy mokre do suchych i mieszamy szybko, nie musi być
dokładnie – cały sekret muffinów. Wlewamy do foremek – na ¾ ich wysokości i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 20 minut. Gdy wystygną
ozdóbcie je albo cukrem pudrem, albo naszą propozycją polewy – stopiona czekolada
karmelowa. Nim polewa zastygnie, posypcie muffiny czymś kontrastującym, np.
płatkami gorzkiej czekolady. Smakują fantastycznie, zwłaszcza w towarzystwie
gorącej kawy. Polecamy! :)
Aromatyczne muffiny |
Piernikowe pozdrowienia,
Ania
& Piotr
Muffinki idealne właśnie na zimowe chłodne dni. Pycha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dokładnie. :) Można też dodać żurawinę suszoną do środka jeśli się lubi. :)
UsuńPozdrawiamy i zapraszamy do odwiedzania nas częściej. :)