niedziela, 7 grudnia 2014

Placuszki pomarańczowe, czyli z dyni lub dyniowe

Witajcie Kochani,

Ostatnio wiało na naszym blogu ciszą. Przepraszamy. :) Na swoje usprawiedliwienie mamy ciąg dalszy walki z doktoratem Ani. Udało się zdać kolejny egzamin, dopiąć, napisać i oprawić pisarskie twory naukowe. Teraz czekanie na ostatni egzamin – przedmiotowy, recenzje i ostateczne uwieńczenie, czyli obronę. Ostatnie tygodnie były zatem dla nas bardzo intensywne i trudno było ogarnąć świat wokół. Zatem przepraszamy i wracamy do blogowej i kulinarnej twórczości. :)

Dziś mamy dla Was propozycję nadal jesienną, bo dyniową. Są to genialne placuszki z dyni. Nie wymagają specjalnie wielkich zabiegów, a są przepyszne i znikają z talerzy w takim tempie, że kuchnia nie nadąża z wydawaniem. ;) Możecie je podawać na słodko – z powidłami, dżemami, konfiturami lub cukrem. Wybornie smakują też w wersji wytrawnej – z rozmaitymi dipami czy sosami. Nasza wersja to opcja z domowym sosem czosnkowym. Podane zniknęły jeszcze szybciej niż weszły na stół. Fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. :) Myślimy, ba zuchwale powiemy, że jesteśmy pewni, że gdy ich spróbujecie, będziecie chcieli jeść je częściej. ;)

Placuszki pomarańczowe, czyli z dyni lub dyniowe

Placuszki z dyni
Skład:
- 5 szklanek dyni startej na dużych oczkach (u nas ponownie dynia muscat)
- 2 jajka
- 1 cebula starta na drobnych oczkach
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- około ¾ szklanki mąki – można, a nawet trzeba więcej, w zależności ile dynia puści wody
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonego lubczyku
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- olej do smażenia
Starta dynia z posiekaną natką
Starta dynia z przyprawami, ziołami, startą cebulą i jajkami
Gotowa masa na placuszki dyniowe

Wykonanie:
Do dużej miski wsypujecie startą dynię, cebulę, posiekaną natkę i wszystkie przyprawy. Wymieszajcie dokładnie. Następnie dodajcie jajka i ponownie masę wymieszajcie. Następny etap to dodanie mąki. Nie dodawajcie od razu całej. Dodajcie jej połowę. Teraz musicie wymieszać całość naprawdę dokładnie. Jeżeli stwierdzicie, że masa jest za rzadka, dodajcie jeszcze troszkę mąki i ponownie wyróbcie masę. Jeśli zajdzie taka potrzeba to ostatnią czynność powtórzcie. Gdy masa jest już gotowa, rozgrzejcie olej na patelni – ok. 0,5 cm warstwa wystarczy. Nakładajcie na rozgrzany olej porcje dyniowej masy, formując cienkie placki. Smażcie na złoty kolor około 2 minuty z każdej strony. Odsączcie na papierze z nadmiaru oleju. Serwujcie gorące z sosem czosnkowym lub innym, waszym ulubionym dodatkiem. Palce lizać! :)
Placuszki dyniowe z sosem czosnkowym

Dyniowe pozdrowienia i dyniowe smacznego!


Ania & Piotr

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...