Witajcie Kochani tą grudniową i zimową porą,
Ten wyjątkowy świąteczny i zimowy czas jeszcze trwa. Za nami
już Boże Narodzenie a przed nami Sylwester i Nowy Rok. Dla nas czas przed
Świętami jak i same Święta były bardzo pracowite. Ania zdała ostatni egzamin – przedmiotowy przed
obroną doktoratu i teraz oboje regenerujemy siły. Tych kilka dni wolnego,
pozwala nam złapać oddech.
Jak minęły Wam Święta? Nasyciliście kubki smakowe do kresu
możliwości i wytrzymałości waszych żołądków? Zawsze bardzo czekamy na ten okres
roku, także jeśli chodzi o kulinaria. W tym względzie goszczą wtedy na stołach
dania inne niż zwykle. Pewnie wielu z Was ma w głowie i pamięci smak zupy
grzybowej czy pierogów robionych przez mamę wyryty na zawsze. Macie swoje
ulubione potrawy wigilijne lub bożonarodzeniowe? Eksperymentujecie czy
jesteście w tym względzie tradycjonalistami? Na pewno gości na Waszych stołach
kapusta kiszona w wielu odsłonach. W tym roku oprócz tradycyjnej kapusty z
grochem na wigilijnym stole zagościł u nas postny bigos na słodko. Pachniał grzybami
leśnymi, których cudowny aromat przeplatał się z słodką nutą rodzynek i
żurawiny. Był pyszny i nadal dojadamy jego poświąteczne resztki. Polecamy ten
świetny i aromatyczny bigos. :)
Wigilijny aromatyczny bigos na słodko
Bigos na słodko |
Świątecznie |
Składniki:
- ok. 1,2 kg kiszonej kapusty, dość kwaśnej
- 2 duże marchewki
- 2 szklanki suszonych grzybów leśnych (objętość mierzona na
sucho)
- szklanka suszonej żurawiny
- szklanka suszonych rodzynek (u nas zmieszane dwa rodzaje –
drobne i duże)
- 2 duże cebule
- 3 liście laurowe
- 4-6 ziaren ziela angielskiego
- pieprz do smaku (ewentualnie sól – u nas bez soli, bo
kiszona kapusta jest już słona, zwłaszcza ta bardziej kwaśna)
Grzyby suszone |
Wykonanie:
Dzień wcześniej namoczcie grzyby na noc. Następnego dnia opłuczcie
je starannie i te największe pokrójcie na mniejsze kawałki. Kapustę włóżcie do garnka, zalejcie ok. 2 szklankami wody, dodajcie liście laurowe, ziele
angielskie i zacznijcie gotować na małym ogniu. Pokrojone grzyby możecie dodać
praktycznie od razu do kapusty. Dodajcie starte na dużych oczkach marchewki
oraz żurawinę i rodzynki. Dodajcie trochę pieprzu, wymieszajcie dokładnie i
gotujcie na małym ogniu często mieszając.
Bigos - czas start |
Od czasu do czasu będziecie musieli podlać
bigos niewielką ilością wody, bo inaczej będzie przywierał i się przypalał. Bigos
gotujemy długo, nam zajęło to ponad 3 godziny. Na około 1 godzinę przed końcem
gotowania dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, którą wcześniej podsmażamy
na złoto. Bigos razem z cebulą powinien gotować się około godziny – przenikną się
lepiej aromatami. Spróbujcie czy jest dla Was dość doprawiony, dodajcie pieprzu
i jeśli musicie to soli, ale zapewniam, że ta jest zbędna. Kiedy bigos jest
gotowy? Kiedy kapusta jest tak miękka, że jest jak masło, grzyby mięciutkie, a
większa część żurawiny tajemniczo zniknie. Serwujemy gorący i nie tylko od
święta. :)
Gotowy bigos |
Bigos podany |
Świąteczne pozdrowienia,
Ania
& Piotr
Zaskakujący, ale wydaje mi się, że smakuje bardzo dobrze. Kwaśna kapusta i słodkie dodatki, to musi być super. Bardzo lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńMy też lubimy takie smaki i połączenia. :) Smakuje jak na nasze kubki smakowe super - ale najlepiej to samemu spróbować. :)
Usuńna pewno sprawdze
OdpowiedzUsuń