Witajcie Kochani,
Jak Wam mija lato? Pogoda też u Was taka kapryśna i zdecydować
się nie może? ;)
Chleb z mąki graham z dodatkiem mąki żytniej oraz z
grillowaną papryką i czosnkiem. To nasza nowa chlebowa inspiracja i propozycja.
Mąka graham typ 1850 jest idealna dla osób z wrażliwym żołądkiem lub
zmagających się z chorobą wrzodową, nadkwasotą lub nietolerujących innych mąk
pełnoziarnistych. Wszystko za sprawą tego, że należy do mąk niskiej kwasowości.
Takie mąki, w tym graham, są łatwiej trawione niż inne mąki z pełnoziarniste,
nie podrażniając i nie obciążając dodatkowo układu pokarmowego. Jest polecana
osobom chorym na cukrzycę, ze stanami przedcukrzycowymi oraz z
insulinoopornością.
Aby chleb nie był „nudny” urozmaiciliśmy go kawałkami grillowanej
papryki oraz czosnku, marynowanymi wcześniej w oleju rzepakowym z dodatkiem
cytryny i ziół. Idealny zestaw aromatów zamknięty w chlebie na zakwasie.
Cudowny sam jak i ze świeżymi pomidorami oraz masłem. :) Nie ma lepszego chleba
niż domowy. Nasz poprzedni przepis na chleb i dokładny opis znajdziecie tutaj. :)
W przepisie wykorzystaliśmy Mąkę Szymanowską z pełnego
przemiału, Graham od Polskie Młyny oraz cenne źródło kwasów tłuszczowych –
Polski Olej Rzepakowy, które otrzymaliśmy w ramach współpracy.
Chleb graham na zakwasie żytnim z grillowaną papryką, czosnkiem
i ziołami
Dodatki do chleba (przygotować przed wyrabianiem chleba i
wystudzić):
- 1 duża czerwona papryka pokrojona w paski
- 3 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 4 łyżki oleju - u nas Olej Polski Rzepakowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta soli i pieprzu
Składniki na 1 chleb (pieczony w keksówce o wymiarach 12 × 22
cm):
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 350 g mąki graham - u nas Mąka Szymanowska z pełnego przemiału
od Polskie Młyny
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ewentualnie czarnuszka do posypania chleba
- 1 łyżeczka mąki graham do posypania chleba
- 400 ml wody
Papryka i czosnek w marynacie z oleju rzepakowego i ziół |
Papryka i czosnek przygotowane do dodania chleba |
Suche składniki chleba |
Wyrobiona masa na chleb |
Zaczynamy od zamarynowania papryki w czosnku. Olej, sok z
cytryny, zioła, sól i pieprz mieszamy ze sobą w misce, do której wrzucamy
przekrojone na pół ząbki czosnku oraz paski papryki. Obtaczamy je dokładnie w
marynacie i zostawiamy na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie grillujemy
paprykę oraz czosnek. Marynaty nie wylewajcie. My wykorzystaliśmy patelnię
grillową. Uważajcie na czosnek, żeby się nie przypalił i zdejmijcie go gdy
tylko zrobi się miękki. Paprykę grillujemy do miękkości – wtedy uda się zdjąć z
niej skórkę, która może być kłopotliwa po zjedzeniu. Obraną i wystudzoną
paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy grubo a wszystko mieszamy z resztą
marynaty, która została.
Teraz pora na zagniatanie chleba. Wszystkie suche składniki –
mąki, sól, zioła mieszamy dokładnie w dużej misce. Dodajemy do nich zakwas,
grillowaną paprykę i czosnek wraz z marynatą oraz wodę. Wszystko mieszamy bardzo
dokładnie drewnianą łyżką lub silikonową łopatką do połączenia składników, aż ciasto
będzie w miarę jednolite. Będzie ono dość gęste i kleiste. Tak przygotowaną masę
przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ewentualnie lekko
natłuszczonym (np. olejem rzepakowym), by chleb po upieczeniu łatwiej
odchodził. Wygładzamy wierzch i nacinamy we wzorek – u nas w kratkę po skosie.
Lekko skrapiamy wodą i posypujemy czarnuszką i mąką graham dla ozdoby. Akurat
posypaliśmy sobie takie pasy na zmianę. Zostawiamy chleb na około 5 godzin do
wyrośnięcia przykryty lnianą lub bawełnianą ściereczką. Po wyrośnięciu
skrapiamy go lekko wodą jeszcze raz. Pieczemy najpierw 20 minut w 210-200
stopniach a potem 25 minut w 190 stopniach. Wstawiamy chleb do nagrzanego
piekarnika i czekamy. Koniecznie wstawcie na dno lub obok chleba jakieś
naczynie z wodą – chrupiąca skórka gwarantowana. Po upieczeniu wyjmujemy z
keskówki i zdejmujemy papier oraz studzimy kilka godzin na kratce. Jest aromatyczny,
wilgotny i przepyszny! :)
Ania
& Piotrek
Bardzo ciekawy chlebek, chętnie bym skosztował
OdpowiedzUsuńW takim razie zostaje tylko upiec :)
UsuńJadłam ten chlebek - fantastyczny. Wreszcie prawdziwy chleb. Takiego nie kupisz w żadnym sklepie. Brawo
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakował. :) Nie ma lepszego od domowego chleba :)
UsuńWygląda świetnie. Uwielbiam tylko i wyłącznie domowe chleby i już czuję się zainspirowana do upieczenia tego konkretnego :D
OdpowiedzUsuńDziękujemy. :) Oj to daj znać koniecznie jak wyszedł :) Też uwielbiamy domowe pieczywo i tylko takie jemy. Daje to duże pole do popisu i pomysłowości :)
UsuńA masz jakiś swój ulubiony przepis na chleb?
super chleb
OdpowiedzUsuń