Witajcie w te ostatnie majowe dni,
Jak Wam mija maj? W sumie powinniśmy spytać jak minął, bo to
już końcówka maja. ;) Mamy nadzieję, że czerpiecie garściami z sezonowych
produktów i korzystacie z ciepłych dni. My dokładnie tak robimy. :)
Pisaliśmy ostatnio, że musimy trochę więcej kombinować w
kuchni. Ania musi być na specyficznej diecie opartej na niskim indeksie
glikemicznym oraz unikać wielu produktów. Przeorganizowanie kuchni i pomysłów
na gotowanie chwilę nam zajęło i właśnie tym była spowodowana cisza na blogu.
Ale wracamy pełną parą. Ze zmian, choć niby niewielkich to jednak kluczowych w
naszym odżywianiu, wyniknęło wiele dobrego. Między innymi zaczęliśmy piec
domowy chleb na zakwasie. Chyba nie musimy pisać, że nie ma cudowniejszej woni
w domu niż unoszący się aromat świeżo upieczonego chleba, zwłaszcza tego na
zakwasie. Dlatego dziś mamy dla Was przepis na taki domowy chleb. :)
Cudowny domowy chleb na zakwasie |
Zakwas wykonaliśmy od podstaw według przepisu z polecenia
Ewy na blogu http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2015/01/zakwas-zytni-wg-hamelmana.html. Znajdziecie też tam wiele rad i wskazówek – bezcennych na zwłaszcza na
początku takiej przygody jaką jest samodzielne pieczenie chleba. Wyhodowaliśmy
zakwas z mąki żytniej razowej drobnej, typ 2000. Tej samej mąki używamy do
pieczenia chleba. Wiele inspirujących przepisów na chleb znajdziecie również
wspomnianym blogu http://baby-w-kuchni.blogspot.com/p/chleby.html.
Chleby które pieczemy to zawsze chleby pełnoziarniste. Bazą
zawsze jest mąka żytnia razowa, czy pełnoziarnista. Czasem ląduje w chlebie
także mąka orkiszowa lub gryczana. Zależy wszystko od naszej inwencji. Takie
pieczenie domowego chleba daje nieorganiczone pole możliwości wzbogacania takiego
chleba różnymi dodatkami – suszone pomidory, zioła, czarnuszka, siemię lniane,
słonecznik i wiele wiele innych. :)
Razowiec z siemieniem lnianym |
Dziś podajemy bardzo prosty i sprawdzony przez nas przepis
na chleb żytnio-orkiszowy z siemieniem lnianym. Ładnie wyrasta i zawsze nam
wychodzi. Długo zachowuje świeżość, nie kruszy się, cudnie pachnie i jest
przede wszystkim pyszny oraz zdrowy. Nie jemy już innego, tylko domowy.
Zarażamy skutecznie przyjaciół i znajomych manią pieczenia domowego chleba na
zakwasie. ;) Polecamy! :)