Witajcie słonecznie,
Wielu z Was pewnie zaczęło urlopy, wielu jest już po
wakacyjnych wojażach, a inni jeszcze odliczają dni do pakowania walizek. My
zaliczamy się do tej ostatniej grupy. Ostatnio jesteśmy strasznie zajęci codziennością
i zawodowymi obowiązkami. Może dlatego tęskno nam za urlopem i odpoczynkiem w
jakimś urokliwym miejscu.
Dziś mamy dla Was propozycję sałatki,
którą pałaszują nasi goście w każdych ilościach. Znika błyskawicznie ze stołu a
my cieszymy się, że smakuje zarówno starszym jak i młodszym. Ta sałatka kojarzy
nam się z wakacjami ze względu na swoją kolorystykę. Dużo w niej „słońca”,
gęsto od „zielonych soczystych liści”. Jej wykonanie zajmuje więcej niż 10
minut, ale naprawdę warto. Jest świetnym dodatkiem do wędlin na imieninowym
stole. Sprawdza się też znakomicie jako dodatek do grillowanych mięs. Jest też
super samodzielną przekąską.
Sałatka warstwowa z brokułem i
pieczarkami
Sałatka z brokułem i pieczarkami |
Składniki na dużą miskę sałatki
(na 8-10 osób):
- 2 brokuły
- ok. 0,5 kg pieczarek
- mała posiekana drobno cebula
- 5 jajek
- puszka kukurydzy
- ok. 10 łyżek dobrego ketchupu
- ok. 200-250 g majonezu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Składniki sałatki |
Wierzch sałatki |
Wykonanie:
Podzielony na różyczki brokuł
ugotujcie w lekko osolonej wodzie tak, aby jego łodyżki były ciut twardsze. Odcedźcie
go solidnie i zostawcie do wystygnięcia. Jeśli Waszym zdaniem jakieś różyczki
będą zbyt duże, to pokrójcie je dopiero po ugotowaniu na mniejsze, równe
kawałki. Ugotujcie jajka na twardo, a gdy ostygną pokrójcie w drobną kosteczkę
i doprawcie w jakimś naczyniu solą i pieprzem – potem będzie to niemożliwe. Posiekaną
drobno cebulę podsmażcie na łyżce oleju. Gdy będzie gotowa dodajcie na patelnię
pokrojone pieczarki – najlepiej nie drobno (np. plasterki), żeby było coś czuć
na zębach. ;) Gdy już będą prawie gotowe, to jeszcze na patelni doprawcie je
solą i pieprzem, po czym zostawcie do wystygnięcia. Dobrze odsączcie kukurydzę,
żeby nie oddała potem wody do sałatki. Gdy wszystko, co miało ostygnąć jest już
chłodne, możecie zabierać się do układania sałatki. Każdego składnika powinno
wystarczyć na 2 warstwy, więc każdy podzielcie sobie na dwie części. Na dnie
miski lądują 2-3 łyżki majonezu, a na nim brokuł. Na różyczkach brokułowych
ląduje kukurydza, a na niej 5 łyżek ketchupu. Następnie układany pokrojone
jajka a na nich warstwę pieczarek, którą smarujemy cienko majonezem. I ponownie
zaczynamy, czyli brokuł, kukurydza, ketchup, jajka, pieczarki. Wierzch sałatki posmarujcie
cienko majonezem w miarę ładnie i gładko. My tym razem ozdobiliśmy ją
brokułowymi różyczkami. Wyglądała wyśmienicie, a jeszcze lepiej smakowała.
Polecamy o każdej porze dnia i roku. Smakuje zawsze tak samo dobrze. :)
Gotowa sałatka warstwowa z brokułem i pieczarkami |
Kolorowe pozdrowienia,
Ania
& Piotr