Witajcie Kochani,
Jak mija Wam lipiec? Jesteście już po urlopie czy może z niecierpliwością
odliczacie dni? A może właśnie gdzieś wypoczywacie? Mamy nadzieję, że udaje Wam
się regenerować siły i czerpać radość z lata na przekór lipcowej kapryśnej
pogodzie. :)
Zastanawialiście się kiedyś jak odmienić tradycyjne
naleśniki? Z czym je podać, aby było inaczej? Jeśli chodzi o nas to należymy do
naleśnikowych miłośników i kombinatorów.
;)
Nasza propozycja to naleśniki z soczewicą i pieczarkami.
Sycące danie, które dzięki połączeniu bogatej w białko soczewicy i węglowodanowych
naleśników idealnie zaspokajają zapotrzebowanie energetyczne każdego organizmu.
Doskonałe są zarówno na obiad jak i na ciepłą kolację. Są świetną alternatywą
dla wszystkich, którym znudziły się klasyczne naleśniki z serem czy szpinakiem.
Pyszne, odżywcze i sycące – kombinacja idealna. :)
Naleśniki z soczewicą i pieczarkami
Składniki na naleśniki (8-10 sztuk):
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej (orientacyjnie)
- 250 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Składniki na farsz (na 8-10 naleśników):
- 150-200 g zielonej soczewicy (waga przed ugotowaniem)
- 250 g pieczarek pokrojonych dość drobno
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ¾ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- sól do smaku
Wykonanie:
Zaczynamy od farszu a dokładnie od soczewicy. Na ogół zielona
wymaga namoczenia na pół godziny przed ugotowaniem, a gotuje się ją w świeżej
wodzie również około pół godziny. Do gotującej się soczewicy na samym początku
dodajemy majeranek (całość) i szczyptę tymianku. Solimy dopiero pod koniec
gotowania (ok. 5 minut przed końcem). Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Przygotowanie farszu |
Przygotowanie farszu |
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy na gorący cebulę.
Smażymy ją na złoto. Następnie dorzucamy do niej pokrojone pieczarki i smażymy.
Gdy zmiękną przyprawiamy tymiankiem i smażymy aż będą gotowe. Dorzucamy do nich
soczewicę, mieszamy i chwilę trzymamy na ogniu. Gasimy i przyprawiamy –
pieprzem, pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Farsz jest gotowy. Możecie wykorzystać go również do pierogów. ;)
Zabieramy się za naleśniki. Każdy ma swój przepis, swoją
technikę i ulubioną grubość naleśników. Mieszamy podane składniki do uzyskania
gładkiej konsystencji ciasta. Gęstość musi być taka, by po pierwsze Wam się z
nią dobrze pracowało a po drugie taka, by naleśniki nie wychodziły za grube. W
tym przypadku ok 2-3 mm to idealna grubość. Naszym zdaniem idealna jest
konsystencja niezbyt gęstego kefiru. My naleśniki smażymy na specjalnie do tego
przeznaczonej patelni bez tłuszczu. Piotrek jest tutaj niekwestionowanym
Mistrzem Naleśników w naszym domu. :) Nie przejmujcie się jeśli nie wychodzą
Waszym zdaniem idealnie – praktyka czyni mistrza i z czasem będzie
perfekcyjnie. Poza tym najważniejszy jest smak, potem przychodzi technika. :)
Farsz z soczewicy i pieczarek |
Na gorące naleśniki wykładamy farsz i zawijamy albo w
koperty albo składamy w trójkąty – jak lubicie i jak Wam wygodniej.
Przykrywamy
ściereczką by nie wystygły, a gdy uzbiera się już odpowiednia liczba, podajemy.
Dla ozdoby można obok naleśników na talerzu wyłożyć trochę farszu. Zjadamy
gorące lub ciepłe. Są pyszne, zapewniamy. :)
Zawijamy naleśniki |
Gotowe naleśniki |
Naleśnikowe pozdrowienia,
Ania & Piotrek
Wczoraj robiłam sałatkę z soczewicy z Waszego przepisu, wyszła przepyszna :)
OdpowiedzUsuńTeraz pora na naleśniki..
Cieszymy się, że sałatka smakowała. :) Mamy nadzieję, że naleśniki również będą Ci smakować :)
UsuńZjadłabym o tej barbarzyńskiej godzinie nawet :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że skusiły aż tak ;)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie możemy się nie zgodzić :) Co więcej - w smaku są świetne :)
UsuńNa słono naleśniki uwielbiam.Świetne nadzienie. Wykorzystam na mój obiad:)
OdpowiedzUsuńMy również naleśniki na słono uwielbiamy i takie jadamy najczęściej. Cieszymy się, że nadzienie się spodobało. Daj znać, czy obiad smakował. :)
Usuńsuper grzybki
OdpowiedzUsuń