Witajcie Kochani,
Mamy dziś dla Was super propozycję na wytrawne muffiny.
Połączenie mąki graham z cukinią, łososiem i oliwkami z dodatkiem aromatycznych
ziół nas uwiodło. :) Jak Wam się podoba takie zestawienie smaków?
Genialne wytrawne muffiny z łososiem, cukinią i oliwkami |
W ramach współpracy testowaliśmy Mąkę Szymanowską z pełnego
przemiału – graham oraz Olej Polski Rzepakowy. Od razu wpadliśmy na pomysł
takich wytrawnych babeczek, które oddadzą walory testowanych produktów. Mąka
spisuje się w takiej roli świetnie – ma super fakturę, muffiny dzięki niej mają
super chrupiąca skórkę i fantastyczny aromat. Wiadomo, że mąka tego typu jest
zdrową alternatywą dla zwykłej mąki pszennej, a wyroby z niej mają dużo
wartości odżywczych oraz cennych mikro i makroelementów. Olej Polski Rzepakowy
wytwarzany jest z polskiego rzepaku, a to bardzo ważna kwestia. Jest to bardzo
cenny składnik diety, nazywany „oliwą północy”. Nie posiada obcych zapachów i dlatego
do pieczenia muffinów sprawdza się świetnie, pozwalając na wyeksponowanie
bukietu aromatów.
Muffiny te robi się
szybko. Wychodzą chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Stanowią idealne
danie samodzielne – super pomysł na drugie śniadanie czy lunch w pracy.
Sprawdzą się też jako prowiant na wycieczkę lub piknik. Mogą być też atrakcyjną
przekąską na przyjęcia czy spotkania w miłym towarzystwie. Spróbujcie
koniecznie, a nie pożałujecie. :) U nas będą częstym gościem na stole. :)
Nie sposób się im oprzeć... |
- 250 g mąki graham – u nas Mąka
Szymanowska z pełnego przemiału od Polskie Młyny
- 1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka suszonego
oregano
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 6 łyżek oleju – u nas Olej Polski
Rzepakowy
- 150 g cukinii startej na dużych
oczkach, odciśniętej
- 20 czarnych oliwek pokrojonych w
plastry
- 100 g wędzonego łososia
pokrojonego w kostkę
- opcjonalnie kilkanaście plastrów
cukinii na wierzch muffinów
Wykonanie:
Zaczynamy od włączenia piekarnika
nastawionego na 180 °C. Suche składniki – mąkę graham, proszek do pieczenia,
szczyptę soli, suszone zioła wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą dokładnie. W
drugiej misce łączymy wszystkie mokre składniki – mleko, olej, jajka, po czym
dodajemy do nich startą cukinię, łososia i oliwki ponownie w miarę dokładnie
mieszając. Teraz łączymy składniki suche z mokrymi i mieszamy do połączenia. Wykładamy
masę do foremek – u nas silikonowych. Dodatkowo w każdego muffina wsuwaliśmy
na wierz po 2 plastry cukinii – po upieczeniu będą świetnie się prezentować.
Pieczemy 25 minut. Po wystudzeniu zjadamy. Delicje! :)
Wilgotne i aromatyczne wnętrze muffina |
Pozdrawiamy serdecznie,
Ania
& Piotrek
Bardzo ciekawy przepis! Idealna przekąska dla gości :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Tak, jako przekąska sprawdzi się fantastycznie :)
UsuńOj smakowicie to wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękujemy! :)
UsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńPolecamy, bo naprawdę są pyszne :)
Usuńooo to zdecydowanie coś dla mnie...pyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper, że się podobają. Bardzo nam miło :)
Usuńfajne ciasteczka
OdpowiedzUsuń