Witajcie Kochani,
Jak Wam mija lato? Pogoda też u Was taka kapryśna i zdecydować
się nie może? ;)
Chleb z mąki graham z dodatkiem mąki żytniej oraz z
grillowaną papryką i czosnkiem. To nasza nowa chlebowa inspiracja i propozycja.
Mąka graham typ 1850 jest idealna dla osób z wrażliwym żołądkiem lub
zmagających się z chorobą wrzodową, nadkwasotą lub nietolerujących innych mąk
pełnoziarnistych. Wszystko za sprawą tego, że należy do mąk niskiej kwasowości.
Takie mąki, w tym graham, są łatwiej trawione niż inne mąki z pełnoziarniste,
nie podrażniając i nie obciążając dodatkowo układu pokarmowego. Jest polecana
osobom chorym na cukrzycę, ze stanami przedcukrzycowymi oraz z
insulinoopornością.
Aby chleb nie był „nudny” urozmaiciliśmy go kawałkami grillowanej
papryki oraz czosnku, marynowanymi wcześniej w oleju rzepakowym z dodatkiem
cytryny i ziół. Idealny zestaw aromatów zamknięty w chlebie na zakwasie.
Cudowny sam jak i ze świeżymi pomidorami oraz masłem. :) Nie ma lepszego chleba
niż domowy. Nasz poprzedni przepis na chleb i dokładny opis znajdziecie tutaj. :)
W przepisie wykorzystaliśmy Mąkę Szymanowską z pełnego
przemiału, Graham od Polskie Młyny oraz cenne źródło kwasów tłuszczowych –
Polski Olej Rzepakowy, które otrzymaliśmy w ramach współpracy.
Chleb graham na zakwasie żytnim z grillowaną papryką, czosnkiem
i ziołami