Witajcie słonecznie,
Ostatnio zastanawialiśmy się w jakiej formie zjeść rybę.
Tak, żeby było inaczej. I zaświtał nam w głowach pomysł – może zupa rybna? Cały
czas nasze kubki smakowe noszą w sobie aromat zupy rybnej, którą jedliśmy na
Krecie. Coś fantastycznego! Dlaczego więc, nie zrobić swojej wersji zupy
rybnej? Zabraliśmy się do roboty i powiemy Wam, że wyszła pyszna. Aromatyczna,
lekka i przeniosła nas w inny klimat – bardziej słoneczny, cieplejszy. Zróbcie
ją koniecznie, jeśli macie ochotę na rybną odmianę w swoim jadłospisie. Nie
jest skomplikowana, nie jest pracochłonna. Idealna. Polecamy! :)
Zupa rybna – łatwa do zrobienia
Składniki (na około 8 porcji):
- 3 duże marchewki pokrojone w plastry
- 2 duże pietruszki pokrojone w plastry
- 1 duży seler pokrojony w drobną kostkę
- 1 średni por pokrojony w kostkę
- 1 puszka dobrych pomidorów
- około 400-500 g łososia (u nas 420 g)
- około 400-500 g dorsza (u nas 400 g)
- ¼ łyżeczki chili suszonego w płatkach
- 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub dodatkowe 1
ziarnko)
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 3 litry wody
- pieprz i sól do smaku
- natka pietruszki do podania
Wykonanie:
Wstawiamy wodę w garnku i gdy się zagotuje wrzucamy warzywa
na wywar – pora, marchew, pietruszkę i seler. Dodajemy liście laurowe, ziele
angielskie – ziarnka i mielone, chili w płatkach, lubczyk i trochę mielonego pieprzu.
Wywar gotujemy około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy
pomidory – jeśli były krojone to po prostu wrzucamy, a jeśli całe to trzeba je trochę
rozdrobnić lub rozgnieść. Dodajemy także suszoną słodką paprykę. Gotujemy około
10 minut. Po tym czasie zdejmujemy skórę (jeśli ją ma) i kroimy rybę na
kawałki, najlepiej w miarę równe, by ugotowały się w tym samym czasie. U nas
były to kawałki około 4 cm na 4 cm. Po wrzuceniu do garnka gotujemy całość maksymalnie do 10 minut na najmniejszym ogniu.
Nie mieszamy lub staramy się mieszać bardzo delikatnie by ryba się nie rozpadła.
Serwujemy posypane natką. Delicje po prostu a w głowie smaki z wakacji na
Krecie. :)
Pyszna i łatwa do zrobienia zupa rybna |
Słoneczne pozdrowienia,
Ania
& Piotrek
Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Warto spróbować, bo pyszna jest. :)
UsuńSuper, bo właśnie szukałem przepisu na zupę rybną! Dzięki!
OdpowiedzUsuńNie ma za co, zawsze służymy pomocą ;) Daj znać jak wyszła :)
UsuńŚwietny przepis :D Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Smakuje wybornie :)
Usuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń