Witajcie Kochani,
Czy potrzebna Wam kampania społeczna, czy jak kto woli
kampania edukacyjna, żeby zjeść kawałek ryby? Nam zdecydowanie nie. Ryby często
u nas goszczą pod różną postacią. Czy jest to bardziej lub mniej zwyczajny
śledź, makrela, łosoś, dorsz lub pstrąg, miejsce na stole się dla nich zawsze
znajdzie. Po prostu ryby nam smakują pod wieloma postaciami. Tym razem padło na
pstrąga tęczowego. Lubicie? Jako że piękne, świeże filety z niego kusząco się
do nas uśmiechały, w brzuchach nam burczało to postanowiliśmy przyrządzić go na
ekspresowo. Najłatwiej i najszybciej jak można, czyli na patelni. :)
Tęczowy pstrąg |
Mamy dla Was dziś propozycję banalnie prostego do
przyrządzenia pstrąga tęczowego prosto z patelni, w zielono-żółtym towarzystwie.
:)
Pstrąg tęczowy prosto z patelni w zielono-żółtym
towarzystwie
Pstrąg prosto z patelni |
Składniki do przyrządzenia ryby (na 3-4 osoby):
- ok. 500 g świeżych filetów z pstrąga tęczowego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
- plasterki cytryny do dekoracji
Składniki do przyrządzenia dodatków (na 3-4 osoby):
- ok. 200 g ryżu (sucha waga)
- 0,5 łyżeczki curry lub kurkumy (co macie pod ręką)
- ok. 500 g świeżych brokułów
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Zaczynamy od wstawienia wody na ryż i wody na brokuły.
Filety z pstrąga kroimy na mniejsze kawałki – porcje. Każdy kawałek oprószamy
solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Układamy kawałki ryby w jakimś
naczyniu i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na chwilę, by ryba przeszła
aromatem. Można zostawić ją też na dłużej, lub przygotować dnia poprzedniego. W
tym czasie możecie ugotować ryż – wodę doprawcie curry lub kurkumą. Będzie
świetnie smakował a jeszcze lepiej wyglądał. Ugotujcie też różyczki brokułów,
ale nie rozgotujcie ich.
Następnie, gdy ryż i brokuły są już gotowe, rozgrzewamy
patelnię, na której można smażyć bez użycia tłuszczu. Smażymy kolejne kawałki
uprzednio przygotowanej ryby. 2-3 minuty z każdej strony na pewno wystarczą,
przy dobrze nagrzanej patelni. Ryba gotowa. :)
Teraz całość ładnie układamy na talerzu, rybę możemy ozdobić
plastrami cytryny. Pyszny, zdrowy i ekspresowy obiad , a w dodatku kolorowy.
Podajemy i pałaszujemy! :)
Tęczowy pstrąg w zielono-żółtym towarzystwie |
Tęczowe pozdrowienia,
Ania
& Piotr
Super propozycja! Jedyny problem to zakupić świeży filet, ale dla chcącego - nic trudnego. A ta potrawa, po odrzuceniu ryżu idealnie nadaje się do mojej diety ;) Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńW Lidlu bardzo często są różne świeże ryby - łosoś, pstrąg, dorsz. Chyba praktycznie zawsze jest jakaś niemrożona ryba. Czasem też i inne. Warto poszukać. :)
UsuńMożna po odrzuceniu ryżu dołożyć więcej brokuła lub innych warzyw. Cieszymy się, że propozycja się spodobała i się przyda :)
Pozdrawiamy :)
Kaufland też ma
Usuńajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda, przede wszystkim świetnie smakuje. Zdecydowanie ślinka ma na co cieknąć :)
UsuńIde robic.....
OdpowiedzUsuńja też ide robic
OdpowiedzUsuń