Witajcie Kochani,
Jeżyny jeszcze są i do tego są bardzo smaczne – teraz mają najwięcej
aromatu. W zeszłym roku o tej porze nastawiliśmy nalewkę jeżynową. Dopiero
teraz dzielimy się przepisem, ponieważ leżakuje, a raczej dojrzewa długo – co najmniej
6 miesięcy. Smakuje rewelacyjnie i zebrała mnóstwo pozytywnych opinii wśród
przyjaciół i rodziny. Rozgrzewa a jej słodycz jest wyważona. Ma wiele walorów
zdrowotnych – zawiera dużo witaminy C, więc będzie dobra na przeziębienia.
Jeżyny są bogate w przeciwutleniacze, czyli antocyjany, które dobre są dla
serca. Nalewki z jeżynami polecane są szczególnie dla osób z chorobami układu krążenia.
Zatem nastawcie ją póki sezon na jeżyny nie minął a w zimowe wieczory lub
wiosenne przesilenie będzie jak znalazł. :)
Nalewka jeżynowa z miodem |