Witajcie Kochani,
Wielkanoc puka do drzwi a raczej pcha się bez zaproszenia. :)
Ciekawe, czy w tym roku będziemy mieli dodatkowe atrakcje pogodowe w postaci śniegu,
czy też Wiosna postanowi rozgościć się na dobre.
Na Wielkanocnym stole w naszych domach rodzinnych wśród
wielu tradycyjnych potraw, gościł również
zawsze pasztet. Oczywiście mięsny, czasami z jakimiś dodatkami w środku. Osoby,
które nie jedzą mięsa, czy to z wyboru, czy też muszą ograniczyć jego spożycie
wcale nie muszą z niego rezygnować. Co więcej, mogą przygotować taki pasztet
bez udziału mięsa, że mięsożercy będą prosić o dokładkę. :) Mamy zatem dla Was
przepis na pasztet z czerwonej soczewicy z jajkami przepiórczymi. Będą się one
mościć pomiędzy suszonymi pomidorami, pieczarkami i oliwkami. Idealny dla
wegetarian (o ile jedzą jajka), świetny dla miłośników warzyw oraz ciekawa
forma dla oswajania dzieci z warzywami w innej postaci, lub też alternatywa do
przemycenia im solidnej dawki białka. Taki pasztet skusi kolorami, wyglądem i
smakiem. Jest to fantastyczna odmiana, nie tylko na święta. :)
Pasztet wielkanocny z czerwonej soczewicy z jajkami
przepiórczymi
|
Wielkanocny pasztet z soczewicy |