Witajcie Kochani,
Wracamy do Was po małej przerwie spowodowanej naszą podróżą
poślubną. Byliśmy w cudownym i bardzo odległym miejscu, ale o tym innym razem. :) Za przerwę w blogowaniu przepraszamy. :)
Dziś
mamy dla Was propozycję świąteczną – przepis na alternatywny piernik. Czemu alternatywny?
Od razu nasuwa się odpowiedź a czemu nie. ;) Święta Bożego Narodzenia bez
wątpienia kojarzą się z niesamowicie pachnącymi pierniczkami czy aromatycznym
staropolskim piernikiem. Na myśl o tych zapachach od razu człowiekowi poprawia
się humor i jakoś tak cieplej ogólnie jest. Też tak macie? : ) Nie możemy
wyobrazić sobie Świąt bez piernika, ale co zrobić, gdy z różnych powodów nie
możemy jeść rzeczy z cukrem, czy zawierających mąkę lub po porostu jesteśmy na
jakiejś restrykcyjnej diecie? Wtedy jak znalazł przychodzimy z pomocą z
przepisem na ciasto z czerwonej fasoli.
Z kilku różnych powodów sięgnęliśmy po
przepis na tzw. zdrowe ciasto i się w nim zakochaliśmy. Jest to świetna opcja
dla osób, które muszą ograniczać lub obywać się całkowicie bez cukru i mąki
zwłaszcza. Ciasto to nie ma także ani krztyny tłuszczu. Brzmi cudnie? A jeśli
dodamy do tego, że jest pyszne, niesamowicie aromatyczne i łatwe do wykonania,
to mamy fantastyczny przepis na super deser. Naszym zdaniem ciasto nadaje się
na każdą porę roku i nie tylko od święta. Palce lizać! :) Jest mokre, treściwe,
może być dobrym pomysłem na drugie śniadanie do pracy czy też słodki lunch. Uniwersalne
ciacho, które można modyfikować wedle swoich kubków smakowych i preferencji. Ciasto
z czerwonej fasoli daje szerokie pole do popisu i improwizacji. Polecamy z
całego serca. :)
Ciasto z czerwonej fasoli, czyli zdrowa wersja piernika
|
Ciasto z czerwonej fasoli |
Składniki (na keksówkę o wymiarach 12×22cm, pieczemy 45-50
minut w 180 °C):
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu o płynnej konsystencji (u nas akacjowy)
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 1 szczypta mielonych goździków
- 5 czubatych łyżeczek naturalnego kakao (u nas tzw. kakao
surowe organiczne)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie: można dodać łyżkę płatków owsianych oraz użyć
dobrej jakości przyprawy do piernika lub takiej wykonanej samemu, zamiast
podanych przypraw, lub doprawić tak jak lubicie. Oraz jeśli nie jesteście na diecie lub po prostu możecie - posypać można je cukrem pudrem po upieczeniu lub zrobić polewę, ale i bez tego jest pyszne. :)
|
Alternatywny piernik z czerwonej fasoli |
Wykonanie:
Zaczynamy od włączenia piekarnika, aby się dobrze rozgrzał. Następnie
odsączamy dokładnie fasolę i jeśli trzeba lekko ją płuczemy w zimnej wodzie.
Wrzucamy do miski i dodajemy banana w całości lub w plastrach – tak aby Wasz
blender sobie poradził ze zmiksowaniem wszystkiego na gładką masę. Miska
najlepiej taka, w której ostatecznie będziecie mieszać ciasto. Miksujcie tak
długo, aż uznacie, że masa jest dość jednolita. Następny krok to rozdzielenie
białek i żółtek. Żółtka wybijcie do mniejszej miseczki zaś białka do większej,
w której za chwilę będziecie je ubijać na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy
kakao, miód, przyprawy, proszek do pieczenia – dokładnie mieszamy. Następnie
dodajemy do zmiksowanej fasoli i banana. Dokładnie mieszamy, dodajemy jogurt naturalny
oraz posiekane migdały. Ponownie mieszamy i odstawiamy masę na chwilę. Do
białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy jest gotowa,
stopniowo dodajemy ją do ciasta i delikatnie acz dokładnie mieszamy. Keksówkę
wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wstawiamy do
rozgrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 45-50 minut w 180 °C, pilnując
przez ostatnie 10 minut, by się nie przypaliło. Jest to ważne, gdyż ciasto jest
ciemne i przypalenie nie tak łatwo zauważyć. Zwykle 45 minut wystarcza. :) Wyjmujemy
z piekarnika, czekamy aż wystygnie i możemy pałaszować. Może uda Wam się
zaskoczyć gości w czasie Świąt lub po prostu bez okazji. :)
|
Pyszne i zdrowe łakocie bez cukru i mąki |
Piernikowe i grudniowe pozdrowienia,
Ania
& Piotrek