Witajcie w tę styczniową aurę,
Czy Wy też tak macie, że jak zimno za oknem nachodzi Was
ochota na orientalne smaki? My zdecydowanie tak. Za pewne dlatego, że nic tak
nie rozgrzewa jak takie aromaty i człowiek od razu czuje się lepiej po
uwolnieniu kilku endorfin. :)
Orientalna kaczka pieczona z pomarańczami to nasza
propozycja na dziś. Polacy jedzą wciąż mało kaczek i myślimy, że warto to
zmienić, bo to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Nasz przepis nie wymaga
wiele wysiłku, a efekt jest pyszny i aromatyczny, w sam raz na zimowy obiad. Czasu
wymaga jedynie jej upieczenie. Resztki warto wykorzystać na kolację lub do
sałatki do pracy. :) Polecamy, bo to kaczka palce lizać. :)
Orientalna kaczka w pomarańczach
Orientalna kaczka w pomarańczach |
Składniki:
- 1 kaczka (nasza miała około 2,3 kg)
- 2 duże pomarańcze
- 2 łyżki miodu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- ½ łyżeczki soli (możecie dać więcej my po prosto solimy
mało)
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki mielonego suszonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 6-7 goździków
Cudownie pachnące pomarańcze |
Aromatyczne przyprawy |
Wykonanie:
Z miodu, soku wyciśniętego z połowy jednej pomarańczy,
skórki z pomarańczy oraz wszystkich przypraw robimy pastę. W zależności od
użytego miodu będzie rzadsza lub gęstsza. Nacieramy nią kaczkę na zewnątrz i w środku dokładnie. Staramy
się by zużyć całą pastę. Do środka kaczki wkładamy 3 goździki. Odstawiamy na
godzinę. Po tym czasie pomarańcze a dokładnie 1,5 pomarańcza kroimy w plastry.
Zostawiamy 3-4 plastry do ułożenia na kaczce a pozostałe wkładamy do środka. Plastry
pomarańczy ułożone na kaczce przypinamy do niej goździkami (każdy plaster
goździkiem).
Przypinamy kaczce pomarańcze goździkami |
Układamy w brytfannie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym –
co ważne nie przykrywamy podczas pieczenia. Jeżeli wytopi się dużo tłuszczu to trzeba go w czasie pieczenia zlać, zwłaszcza jeśli zależy Wam na chrupiącej skórce. Pieczemy w 180 °C a czas pieczenia
zależy od wielkości kaczki - stosowaliśmy przelicznik w przybliżeniu 1 godzina
i 10 minut na 1 kg mięsa. Nasza kaczka piekła się 2,5 godziny.
Można już kaczkę zajadać |
Wyszła pyszna i
niesamowicie aromatyczna. Polecamy serdecznie! :)
Pozdrawiamy aromatycznie,
Ania
& Piotrek