Ciao a tutti,
czyli witajcie,
Z czym Wam się
kojarzy zestawienie zieleni, bieli i czerwieni? Nam zdecydowanie z kolorystyką
włoskiej flagi. A włoska flaga to i włoska kuchnia, którą uwielbiamy. Co tu
dużo pisać, to ten rodzaj kuchni i sposobów gotowania, który uwielbiają miliony
ludzi na świecie. Wcale się im nie dziwimy. ;) Już kiedyś te kolory gościły na naszym stole i blogu w postaci zupy - kremu z pomidorów i zielonego groszku na włoską nutę. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to zajrzyjcie tam koniecznie. :)
Dzisiejsza
sałatka włoska będzie w swej kolorystyce na pewno, ale będzie to bardzo luźna
interpretacja kulinariów tego regionu Europy. Ale w końcu kuchnia jest też, a
może przede wszystkim tym, co nam akurat do głowy wpada, lub jakie wspomnienia
ślina do kubków smakowych przyniesie. ;) Proponujemy Wam prostą sałatkę w
kolorach zieleni – tu zagra brokuł, bieli – w tej roli ser typu włoskiego oraz czerwieni
suszonych pomidorów. Jest to świetna sałatka na przystawkę, ale zabrana w
pojemniku doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie lub obiad w pracy. Pyszna
i lekka. :)
Prosta sałatka we włoskiej kolorystyce - z brokuła, sera typu włoskiego i suszonych pomidorów
Sałatka we włoskich barwach |
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 ser
typu włoskiego, np. capri, capresi, capreggio itp.
- 7-8
połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- 4 łyżki
oliwy z zalewy pomidorów
- 1 łyżka
łagodnej musztardy
- 1 łyżka
soku z cytryny
- świeżo
mielony pieprz do smaku
Ugotowane al dente brokuły |
Ser typu włoskiego |
Suszone pomidory w zalewie z oliwy |
Wykonanie:
Zaczynamy od
ugotowania brokuła. Najlepiej podzielić go na w miarę równej wielkości
różyczki, aby równo się gotowały. Co ważne – staramy się go nie rozgotować, tylko ugotować tak, aby został
lekko chrupiący (miękkie kwiatki a łodyżki al dente – stawiające opór zębom
widelca). Odcedzamy i pozwalamy ostygnąć. W tym czasie kroimy ser typu włoskiego
w kostkę – nie za drobną. Pomidory lekko odsączamy z oliwy i kroimy je w
paseczki lub kostkę. Jeśli brokuł wystygł wrzucamy wszystko do miski i
przygotowujemy sos do sałatki. Najlepiej użyć oliwy, w której były pomidory –
będzie mieć cudowny smak. Bierzemy oliwę, musztardę, sok z cytryny i pieprz
(tyle ile lubicie) i mieszamy dokładnie do otrzymania w miarę gładkiej
konsystencji. Polewamy sałatkę, mieszamy o odstawiamy na chwilę.
Szybka i pyszna sałatka z brokuła, sera typu włoskiego i suszonych pomidorów |
Potem można
już tylko jeść i cieszyć oczy kolorami na talerzu. Polecamy! :)
Pozdrawiamy
serdecznie,
Ania & Piotrek
Bardzo mi się spodobała smakowo ta sałatka ;-) muszę ją włączyć do mojego codziennego sałatkowego MENU :)))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy. :) Można ją szybko zrobić, wykorzystać np. resztę brokuła z obiadu a ser typu włoskiego zastąpić także białym - sprawdza się również dobrze. :)
UsuńNiby tylko 3 składniki, a smaku tak wiele.
OdpowiedzUsuń