Witajcie w tę nieśmiało budzącą się wiosnę,
Dziś mamy dla Was przepis na bezmięsny pasztet, który
zasmakuje fanom mięsa oraz miłośnikom kuchni roślinnej. Proponujemy
wersję z zielonej soczewicy i aromatyczną niepaloną kaszą gryczaną oraz
pieczarkami. Pasztet ten jest świetny na kanapki jak i również serwowany
samodzielnie jest niesamowicie sycącym daniem. Oddaje nam wszystko to, co w nim
najcenniejsze i doskonale wpływa na nasze zdrowie.
Soczewica zielona to przede
wszystkim źródło dobrze przyswajalnego białka. Zawarty w niej potas to eliksir na
nasz układ krążenia i zbyt wysokie ciśnienie. Warto wspomnieć, że jest to także
skarbnica kwasu foliowego oraz zawiera cenne taniny, które są cenne w
profilaktyce przeciwnowotworowej. Z
kolei kasza gryczana to również źródło białka o wiele lepiej przyswajalnego niż
to pochodzące ze zbóż (kasza gryczana nie jest zaliczana do zbóż). Białko z
kaszy gryczanej dostarcza nam lizynę i tryptofan – bardzo ważne i unikatowe
aminokwasy, dlatego też powinna w naszej diecie gościć jak najczęściej. Przede
wszystkim kasza ta dostarcza nam błonnika, witamin z grupy B oraz P i PP, cennych
składników mineralnych takich jak między innymi magnez, wapń, żelazo czy fosfor.
Pomaga budować i wzmacniać naszą odporność.
Czego chcieć więcej? Tylko zajadać
takie połączenie i cieszyć się zdrowiem. :)
Pasztet zdrowia z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną białą i
pieczarkami
Pasztet z zielonej soczewicy z białą kaszą gryczaną i pieczarkami |