sobota, 20 czerwca 2015

Sałatka z brązowego ryżu z tuńczykiem

Witajcie w ten czerwcowy weekend,

Czasem przychodzi ochota na zjedzenie prostego i sycącego czegoś. Najlepiej z niczego. Czegoś, czyli jakiejś potrawy czy przekąski, która będzie pyszna a jej wykonanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu.  Na pewno zostają Wam czasem jakieś resztki obiadu. Mamy dla Was dziś pomysł na wykorzystanie resztek ryżu. Nam została saszetka ugotowanego brązowego ryżu i po chwili spojrzenia w zapasy kuchenne już wiedzieliśmy co z niego zrobić. Co powiecie na sałatkę z brązowego ryżu z tuńczykiem? Prosta w wykonaniu, sycąca i doskonała na drugie śniadanie np. do pracy. Świetnie nadaje się również jako przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół czy przyjęcie. Bardzo lubimy takie potrawy. Polecamy. :)

Sałatka z brązowego ryżu z tuńczykiem
Sałatka z brązowego ryżu z tuńczykiem

Składniki:
- 1 saszetka ugotowanego brązowego ryżu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 6-8 średnich ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek stołowych dobrej musztardy
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz czarny do smaku
- ewentualnie sól do smaku (my nie dodawaliśmy soli)




Wykonanie:
Potrzebna będzie miska, do której będziemy po kolei wrzucać poszczególne składniki. Zaczynamy od ryżu. Dodajemy następnie dokładnie odcedzoną kukurydzę oraz pokrojone ogórki konserwowe i posiekaną natkę. Na tym etapie wymieszajmy składniki zanim dodamy rybę. Odcedzamy dokładnie tuńczyka i rozdrabniamy go widelcem, wrzucamy do miski. W małym naczyniu mieszamy składniki sosu – oliwę z oliwek, musztardę i pieprz. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy. 
Sałatka gotowa, można zjadać. :)

Pozdrawiamy serdecznie,

Ania & Piotrek

2 komentarze :

  1. Fajny przepis, ale nie mogę tuńczyka. Czy macie pomysł czym można by było go zastąpić? Jakąś inna rybą z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o ryby z puszki to bardzo dobrze będzie pasował łosoś w sosie własnym, czy w oleju lub makrela w oleju.
      Można go też zastąpić ryba nie z puszki, np. wędzoną makrelą, pstrągiem wędzonym czy wędzonym na gorąco łososiem.
      Pozdrawiamy :)

      Usuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...