Witajcie już nieco wiosennie,
Za miesiąc zacznie się kalendarzowa wiosna. Pogoda za oknem,
a zwłaszcza temperatura i ptaki buszujące w drzewach wskazują na to, że może
będzie to wiosna nie tylko na papierze. Możemy powiedzieć, że stęskniliśmy się
za ładniejszą aurą za oknem. Niby zima była, czy w sumie nadal jest łagodna,
ale jakoś tak chciałoby się już innego powietrza za oknem. :)
W ramach przygotowywania się do wiosny postanowiliśmy, że
zagości ona już wcześniej w naszej kuchni. W ramach tego zorganizowaliśmy
wydarzenie na naszym profilu na facebooku, czyli Gotujemy wiosenny obiad na Pierwszy Dzień Wiosny. Zachęcamy Was do udziału w akcji i dodawania Waszych pomysłów oraz propozycji.
Sałatka z zielonej soczewicy, kaszy kuskus, czerwonej
papryki oraz ogórków kiszonych to nasza propozycja w ramach gotowania na Pierwszy Dzień Wiosny. Świetnie
sprawdzi się jako przystawka, ale może być równie dobrze samodzielnym daniem,
gdyż jest sycąca.
Sałatka jest odżywcza i zdrowa. Główny jej składnik to zielona
soczewica, która jest bogata w łatwo przyswajalne białko oraz cenne dla naszego
zdrowia potas, żelazo, kwas foliowy, magnez, cynk oraz witaminy z grupy B.
Warto pamiętać, że soczewica obniża poziom cholesterolu oraz stabilizuje poziom
cukru we krwi. Należy do produktów lekkostrawnych, zatem powinna gościć na
naszych stołach i w naszych żołądkach jak najczęściej. Zaproponowana przez nas
forma podania soczewicy jest łatwa do wykonania, tania, smaczna i dostarczy nam
mnóstwo składników odżywczych, które po zimie zwłaszcza się nam przydadzą.
Polecamy ją także, jako danie pudełkowe do pracy. Pora zatem na przepis. :)
Sałatka z zielonej soczewicy w kolorowym towarzystwie na
wiosnę
Sałatka z zielonej soczewicy w kolorowym towarzystwie na wiosnę |
Składniki na dużą miskę sałatki:
- ok. 200-250 g zielonej soczewicy (waga na sucho)
- 2 czerwone papryki
- 5-6 średnich ogórków kiszonych
- ok. 50 g kaszy kuskus (waga na sucho)
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanego szczypiorku
- 0,5 łyżeczki soli (do gotowania soczewicy)
- po 0,5 łyżeczki kuminu (kmin rzymski) i pieprzu ziołowego
(do kaszy kuskus)
Zielona soczewica |
Kolejne składniki sałatki |
Składniki na dressing do sałatki:
- 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Wykonanie:
Soczewicę płuczemy i moczymy około 30 minut. Zmieniamy jej
wodę i dotujemy około 30 minut, przy czym na 5 minut przed końcem gotowania
solimy. Potem odcedzamy i studzimy. Następnie przygotowujemy kaszę kuskus. Wsypujemy
ją do miseczki, przyprawiamy kuminem i pieprzem ziołowym a następnie zalewamy wrzątkiem. Po
zalaniu koniecznie dobrze wymieszajcie, by przyprawy dobrze wymieszały się z
kaszą. Czekamy aż kuskus napęcznieje. W tym czasie kroimy czerwoną paprykę i
ogórki kiszone w kostkę. Siekamy szczypiorek i natkę pietruszki. Gdy soczewica
jest już chłodna, kasza napęczniała, wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski.
Mieszamy tak, by kasza się nie zbryliła.
Sałatka z zielonej soczewicy |
Przygotowujemy dressing z oliwy, octu
balsamicznego oraz przypraw. Jeśli chodzi o przyprawy, to kumin, pieprz ziołowy
oraz pieprz czarny to jedynie nasza propozycja. Smakuje świetnie w tym
połączeniu, ale użyjcie takich, jakie smaki lubicie. Wymieszajcie sałatkę z
dresingiem i odstawcie na jakiś czas, by smaki się przegryzły a soczewica
nabrała aromatu dodanych przypraw. Gotowe. :)
Gotowa sałatka z zielonej soczewicy |
Pozdrawiamy,
Ania
& Piotr
Super pomysł ;-) wygląda na pożywną sałatkę, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńJest pożywna bardzo. Można jej moc rozgrzewającą dodać przyprawiając mocniej. :) Pozdrawiamy :)
Usuńtez taka chce
OdpowiedzUsuń