wtorek, 16 maja 2017

Prosta wędlina domowa – pieczony filet z piersi indyka z oregano i papryką

Witajcie Kochani,

Dziś mamy dla Was przepis na prostą w wykonaniu i taką, która zawsze wychodzi domową wędlinę. Pieczony filet z piersi indyka w takiej formie zawsze wychodzi i jest soczysty. Przyprawy, które możecie dodać to tylko kwestia Waszego smaku i fantazji. Sekret to pieczenie – pieczemy go w rękawie i zostawiamy w rękawie do całkowitego wystygnięcia. Dzięki temu będzie niesamowicie soczysty. Jest to idealna propozycja nie tylko na kanapki, ale również jako mięso do sałatek, czy jako pieczeń obiadowa. Może być też idealnym dodatkiem do różnych tortilli. Polecamy! :)

Prosta wędlina domowa – pieczony filet z piersi indyka z oregano i papryką
Pieczony filet z piesi indyka w oregano i papryce


Składniki:
- 700–900 g filet z piersi indyka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżka słodkiej papryki w płatkach
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- sól do smaku
Aromatyczna i soczysta pierś z indyka

Wykonanie:
Osuszony filet z piersi indyka polewamy sokiem z cytryny i nacieramy. Następnie nacieramy pieprzem, mieloną słodką papryką, solą i oregano. Potem posypujemy słodką papryką w płatkach – również w środku fileta, pod tzw. polędwiczką. Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i zostawiamy na około godzinę. 
Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około godzinę, aż na powierzchni będzie lekko rumiany. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w rękawie do całkowitego wystygnięcia. Potem tylko pałaszujemy ze smakiem. Spróbujcie koniecznie! :)

Pozdrawiamy słonecznie i majowo,


Ania & Piotrek

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...