Witajcie Kochani,
Dziś mamy dla Was przepis na prostą w wykonaniu i taką,
która zawsze wychodzi domową wędlinę. Pieczony filet z piersi indyka w takiej
formie zawsze wychodzi i jest soczysty. Przyprawy, które możecie dodać to tylko
kwestia Waszego smaku i fantazji. Sekret to pieczenie – pieczemy go w rękawie i
zostawiamy w rękawie do całkowitego wystygnięcia. Dzięki temu będzie
niesamowicie soczysty. Jest to idealna propozycja nie tylko na kanapki, ale
również jako mięso do sałatek, czy jako pieczeń obiadowa. Może być też idealnym
dodatkiem do różnych tortilli. Polecamy! :)
Prosta wędlina domowa – pieczony filet z piersi indyka z
oregano i papryką
Pieczony filet z piesi indyka w oregano i papryce |
Składniki:
- 700–900 g filet z piersi indyka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżka słodkiej papryki w płatkach
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- sól do smaku
Aromatyczna i soczysta pierś z indyka |
Wykonanie:
Osuszony filet z piersi indyka polewamy sokiem z cytryny i
nacieramy. Następnie nacieramy pieprzem, mieloną słodką papryką, solą i
oregano. Potem posypujemy słodką papryką w płatkach – również w środku fileta,
pod tzw. polędwiczką. Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i
zostawiamy na około godzinę.
Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do
180 °C przez około godzinę, aż na powierzchni będzie lekko rumiany. Wyjmujemy z
piekarnika i zostawiamy w rękawie do całkowitego wystygnięcia. Potem tylko
pałaszujemy ze smakiem. Spróbujcie koniecznie! :)
Pozdrawiamy słonecznie i majowo,
Ania
& Piotrek
Świetny przepis
OdpowiedzUsuńpyszne miesko
OdpowiedzUsuń