Witajcie wiosennie,
Za oknem piękna i przyjemna wiosna. W taką aurę chętnie
sięgamy po dania lżejsze. Stąd nasza dzisiejsza propozycja, czyli lekka i
pożywna sałatka z pieczonym indykiem z cennym olejem z pestek dyni. Jest
kolorowo, zdrowo i odżywczo. Nasz organizm nam za to podziękuje. :) Idealna dla osób z insulinoopornością czy diabetyków. Naszym zdaniem cudowna dla każdego. :)
W przepisie tym znalazł się olej z pestek dyni. Jest to
niezwykle cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz steroli
roślinnych. Sterole roślinne pomagają nam utrzymać cholesterol na odpowiednim
poziomie a kwas alfa-linolenowy (ALA) i linolowy (LA) zawarte w tym oleju to
działanie świetnie wspomagają. Olej ten wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie
hormonów i przemian metabolicznych w naszych organizmach. Olej z pestek dyni
docenią zwłaszcza mężczyźni – działa fantastycznie na układ moczowy i płciowy
panów. Warto zatem spożywać go w formie surowej – jako dodatek do sałatek czy skrapiać
nim zupy oraz kanapki.
Firma Gal proponuje olej z pestek dyni w świetnej formie – kapsułek twist-off. Pojedyncze
porcje oleju są zamknięte w kapsułkach, które chronią preparat przed
utlenianiem. Taką kapsułkę możemy zabrać ze sobą bez obaw, że coś nam się gdzieś rozleje i
polać olejem danie bezpośrednio przed spożyciem. Dla nas to rewelacyjne
rozwiązanie. :) Produkt ten otrzymaliśmy w ramach współpracy do recenzji. Olej
jest świetnej jakości – ma piękny lekko orzechowy aromat i smak, jest dość delikatny
oraz ma piękny zielono-brązowy kolor. Jest to fantastyczny produkt, który
serdecznie polecamy. :)
Sałatka wiosenna z pieczonym indykiem i olejem z pestek dyni
Sałatka wiosenna z pieczonym indykiem i olejem z pestek dyni
|
Składniki dla 2 osób:
- 3 garście świeżego szpinaku baby
- 6 rzodkiewek
- 1 średnia marchewka
- 1 papryka
- 1 mała czerwona cebula
- kilka czarnych oliwek
- 4 plastry pieczonej piersi z indyka (przepis znajdziecie tutaj :) )
- szczypiorek
- olej z pestek dyni
- sól i pieprz do smaku (u nas bez soli)
Olej z pestek dyni firmy Gal |
Wykonanie:
Banalnie proste. Umyty szpinak układamy na talerzach.
Rzodkiewki i marchew kroimy tak jak lubimy najbardziej – my do marchewki
użyliśmy temperówki do warzyw. Paprykę pokroiliśmy w paski, cebulę w piórka a
oliwki w plasterki. Wszystko układamy na szpinaku jak nam się podoba i fantazja
nas poniesie. Na takiej poduszce układamy kawałki pieczonego indyka. Posypujemy
wszystko posiekanym szczypiorkiem, świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy
olejem z dyni.
Kolorowa i wiosenna bomba zdrowia |
Zjadamy ze smakiem. :) Można ją zabrać do pracy lub na piknik poza domem. Polecamy! :)
Pozdrawiamy serdecznie,
Ania
& Piotrek
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Samo zdrowie :)
UsuńNa pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń