środa, 20 lipca 2016

Muffiny grahamki z łososiem, cukinią i oliwkami

Witajcie Kochani,

Mamy dziś dla Was super propozycję na wytrawne muffiny. Połączenie mąki graham z cukinią, łososiem i oliwkami z dodatkiem aromatycznych ziół nas uwiodło. :) Jak Wam się podoba takie zestawienie smaków?
Genialne wytrawne muffiny z łososiem, cukinią i oliwkami

W ramach współpracy testowaliśmy Mąkę Szymanowską z pełnego przemiału – graham oraz Olej Polski Rzepakowy. Od razu wpadliśmy na pomysł takich wytrawnych babeczek, które oddadzą walory testowanych produktów. Mąka spisuje się w takiej roli świetnie – ma super fakturę, muffiny dzięki niej mają super chrupiąca skórkę i fantastyczny aromat. Wiadomo, że mąka tego typu jest zdrową alternatywą dla zwykłej mąki pszennej, a wyroby z niej mają dużo wartości odżywczych oraz cennych mikro i makroelementów. Olej Polski Rzepakowy wytwarzany jest z polskiego rzepaku, a to bardzo ważna kwestia. Jest to bardzo cenny składnik diety, nazywany „oliwą północy”. Nie posiada obcych zapachów i dlatego do pieczenia muffinów sprawdza się świetnie, pozwalając na wyeksponowanie bukietu aromatów.
Mąka Szymanowska - graham oraz Polski Olej Rzepakowy - idealne do mufiinów

Muffiny te robi się szybko. Wychodzą chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Stanowią idealne danie samodzielne – super pomysł na drugie śniadanie czy lunch w pracy. Sprawdzą się też jako prowiant na wycieczkę lub piknik. Mogą być też atrakcyjną przekąską na przyjęcia czy spotkania w miłym towarzystwie. Spróbujcie koniecznie, a nie pożałujecie. :) U nas będą częstym gościem na stole. :)
Nie sposób się im oprzeć...


Składniki (na 10 – 12 muffinów):
- 250 g mąki graham – u nas Mąka Szymanowska z pełnego przemiału od Polskie Młyny      
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 6 łyżek oleju – u nas Olej Polski Rzepakowy
- 150 g cukinii startej na dużych oczkach, odciśniętej
- 20 czarnych oliwek pokrojonych w plastry
- 100 g wędzonego łososia pokrojonego w kostkę
- opcjonalnie kilkanaście plastrów cukinii na wierzch muffinów
Muffiny stygną i czekają na zjedzenie

Wykonanie:
Zaczynamy od włączenia piekarnika nastawionego na 180 °C. Suche składniki – mąkę graham, proszek do pieczenia, szczyptę soli, suszone zioła wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą dokładnie. W drugiej misce łączymy wszystkie mokre składniki – mleko, olej, jajka, po czym dodajemy do nich startą cukinię, łososia i oliwki ponownie w miarę dokładnie mieszając. Teraz łączymy składniki suche z mokrymi i mieszamy do połączenia. Wykładamy masę do foremek – u nas silikonowych. Dodatkowo w każdego muffina wsuwaliśmy na wierz po 2 plastry cukinii – po upieczeniu będą świetnie się prezentować. Pieczemy 25 minut. Po wystudzeniu zjadamy. Delicje! :)
Wilgotne i aromatyczne wnętrze muffina

Pozdrawiamy serdecznie,


Ania & Piotrek

8 komentarzy :

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...