wtorek, 26 lipca 2016

Chleb graham na zakwasie żytnim z grillowaną papryką, czosnkiem i ziołami

Witajcie Kochani,

Jak Wam mija lato? Pogoda też u Was taka kapryśna i zdecydować się nie może? ;)

Chleb z mąki graham z dodatkiem mąki żytniej oraz z grillowaną papryką i czosnkiem. To nasza nowa chlebowa inspiracja i propozycja. Mąka graham typ 1850 jest idealna dla osób z wrażliwym żołądkiem lub zmagających się z chorobą wrzodową, nadkwasotą lub nietolerujących innych mąk pełnoziarnistych. Wszystko za sprawą tego, że należy do mąk niskiej kwasowości. Takie mąki, w tym graham, są łatwiej trawione niż inne mąki z pełnoziarniste, nie podrażniając i nie obciążając dodatkowo układu pokarmowego. Jest polecana osobom chorym na cukrzycę, ze stanami przedcukrzycowymi oraz z insulinoopornością.
Domowy chleb na zakwasie

Aby chleb nie był „nudny” urozmaiciliśmy go kawałkami grillowanej papryki oraz czosnku, marynowanymi wcześniej w oleju rzepakowym z dodatkiem cytryny i ziół. Idealny zestaw aromatów zamknięty w chlebie na zakwasie. Cudowny sam jak i ze świeżymi pomidorami oraz masłem. :) Nie ma lepszego chleba niż domowy. Nasz poprzedni przepis na chleb i  dokładny opis znajdziecie tutaj. :)

Chleb graham z Mąki Szymanowskiej z grillowaną papryką i czosnkiem
W przepisie wykorzystaliśmy Mąkę Szymanowską z pełnego przemiału, Graham od Polskie Młyny oraz cenne źródło kwasów tłuszczowych – Polski Olej Rzepakowy, które otrzymaliśmy w ramach współpracy.

Chleb graham na zakwasie żytnim z grillowaną papryką, czosnkiem i ziołami
Chleb graham na zakwasie żytni z grillowaną papryką, czosnkiem i ziołami


Dodatki do chleba (przygotować przed wyrabianiem chleba i wystudzić):
- 1 duża czerwona papryka pokrojona w paski
- 3 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 4 łyżki oleju - u nas Olej Polski Rzepakowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta soli i pieprzu

Składniki na 1 chleb (pieczony w keksówce o wymiarach 12 × 22 cm):
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 350 g mąki graham - u nas Mąka Szymanowska z pełnego przemiału od Polskie Młyny
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ewentualnie czarnuszka do posypania chleba
- 1 łyżeczka mąki graham do posypania chleba
- 400 ml wody
Papryka i czosnek w marynacie z oleju rzepakowego i ziół
Papryka i czosnek przygotowane do dodania chleba
Suche składniki chleba
Wyrobiona masa na chleb

Przygotowanie:
Zaczynamy od zamarynowania papryki w czosnku. Olej, sok z cytryny, zioła, sól i pieprz mieszamy ze sobą w misce, do której wrzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku oraz paski papryki. Obtaczamy je dokładnie w marynacie i zostawiamy na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie grillujemy paprykę oraz czosnek. Marynaty nie wylewajcie. My wykorzystaliśmy patelnię grillową. Uważajcie na czosnek, żeby się nie przypalił i zdejmijcie go gdy tylko zrobi się miękki. Paprykę grillujemy do miękkości – wtedy uda się zdjąć z niej skórkę, która może być kłopotliwa po zjedzeniu. Obraną i wystudzoną paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy grubo a wszystko mieszamy z resztą marynaty, która została.

Teraz pora na zagniatanie chleba. Wszystkie suche składniki – mąki, sól, zioła mieszamy dokładnie w dużej misce. Dodajemy do nich zakwas, grillowaną paprykę i czosnek wraz z marynatą oraz wodę. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie drewnianą łyżką lub silikonową łopatką do połączenia składników, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Będzie ono dość gęste i kleiste. Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ewentualnie lekko natłuszczonym (np. olejem rzepakowym), by chleb po upieczeniu łatwiej odchodził. Wygładzamy wierzch i nacinamy we wzorek – u nas w kratkę po skosie. Lekko skrapiamy wodą i posypujemy czarnuszką i mąką graham dla ozdoby. Akurat posypaliśmy sobie takie pasy na zmianę. Zostawiamy chleb na około 5 godzin do wyrośnięcia przykryty lnianą lub bawełnianą ściereczką. Po wyrośnięciu skrapiamy go lekko wodą jeszcze raz. Pieczemy najpierw 20 minut w 210-200 stopniach a potem 25 minut w 190 stopniach. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i czekamy. Koniecznie wstawcie na dno lub obok chleba jakieś naczynie z wodą – chrupiąca skórka gwarantowana. Po upieczeniu wyjmujemy z keskówki i zdejmujemy papier oraz studzimy kilka godzin na kratce. Jest aromatyczny, wilgotny i przepyszny! :)
Aromatyczny i pyszny chleb - domowy i na zakwasie


Pozdrawiamy  serdecznie,


Ania & Piotrek

6 komentarzy :

  1. Bardzo ciekawy chlebek, chętnie bym skosztował

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam ten chlebek - fantastyczny. Wreszcie prawdziwy chleb. Takiego nie kupisz w żadnym sklepie. Brawo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakował. :) Nie ma lepszego od domowego chleba :)

      Usuń
  3. Wygląda świetnie. Uwielbiam tylko i wyłącznie domowe chleby i już czuję się zainspirowana do upieczenia tego konkretnego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. :) Oj to daj znać koniecznie jak wyszedł :) Też uwielbiamy domowe pieczywo i tylko takie jemy. Daje to duże pole do popisu i pomysłowości :)
      A masz jakiś swój ulubiony przepis na chleb?

      Usuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...