Witajcie Kochani,
Czerwiec zaczyna się dniem dziecka. Dla nas to wyjątkowe święto
w tym roku, gdyż spodziewamy się naszego Maluszka, które niebawem będzie już z
nami, a za rok będzie mógł świętować już w pełni. :) Zatem dziś deser, który
jest idealny dla dużych i małych dzieci. Nie tylko od święta. :) Mamy dla Was
przepis na zdrowy i pyszny sernik na zimno, na który skuszą się wszyscy. Jest
to nasza wersja tego popularnego ciasta, która nie zawiera cukru i wielu zbędnych
dodatków. Bez wyrzutów sumienia można je podać dzieciom, kobietom w ciąży,
diabetykom czy osobom z insulinoopornością. Ma super konsystencję i jest dość
lekki, a dodatek galaretki z owocowego musu skusi każdego dziecięcego niejadka.
:) Polecamy!
Sernik na zimno w zdrowej odsłonie
Zdrowy i pyszny sernik na zimno |
Składniki na masę serową (tortownica o średnicy 19-20 cm):
- 350-400 g białego sera półtłustego
- 5 łyżek mleka lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kakao naturalnego lub surowego (można pominąć przy
uczuleniach)
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Składniki na galaretkę:
- 400 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
- kilka truskawek do ozdoby
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Wykonanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny na masę serową –
żelatynę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do rozpuszczenia od czasu do czasu
mieszając. W tym czasie biały ser wrzucamy do miski, dodajemy mleko lub jogurt
naturalny oraz kakao. Blenderem miksujemy na gładką masę bez grudek. Potem
dokładnie mieszamy, żeby dobrze rozpuścić kakao w masie i dolewamy rozpuszczoną
żelatynę. Błyskawicznie i dokładnie mieszamy masę serową i przelewamy do
foremki – w naszym wypadku to silikonowa tortownica lekko zwilżona zimną wodą.
Z takiej foremki ciasto będzie łatwe do wyjęcia. Na brzegu formy wsuńcie kilka
plastrów truskawek tych dla ozdoby – brzeg sernika będzie ładnie wyglądał.
Wstawiamy do lodówki i czekamy aż masa lekko stężeje – jakieś 15 minut. Po tym
czasie miksujemy w drugiej misce truskawki na mus – nie musi być super gładki.
Zalewamy żelatynę do musu gorącą wodą i czekamy aż się rozpuści. Wyjmujemy
formę z masą sernikową z lodówki. Do musu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i
szybko i dokładnie mieszamy. Wylewamy wszystko na masę serową a na wierzchu
układamy plastry truskawek lekko dociskając. Wstawiamy sernik do lodówki na co najmniej
godzinę. Możemy podawać np. z kakao lub kawą. :) Pyszności. :)
Pyszne ciacho nie tylko na Dzień Dziecka |
Zajrzyjcie koniecznie do innych Łódzkich Blogerów i tego co
proponują na Dzień Dziecka w ramach 2 wpisu z cyklu "Łódzcy blogerzy
gotują". :)
Pozdrawiamy serdecznie!
Ania
& Piotrek
Uwielbiam serniki na zimno ^^ może wypróbuję! wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że wpadł w oko. Jest pycha, polecamy i pozdrawiamy :)
UsuńGratuluję powiększającej się rodzinki :) Dla mnie w tym roku był wyjątkowy Dzień Matki ponieważ sama świętowałam go po raz pierwszy <3 A taki serniczek zawsze smakuje, o każdej porze dnia... :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy serdecznie :)
UsuńTo cudowne musiało być dla Ciebie święto w tym roku. Fantastycznie i również gratulujemy takiej Małej Pociechy. :) <3
Pozdrawiamy serdecznie :)
lubie placki
OdpowiedzUsuńBardzo lubię odwiedzać ten blog
OdpowiedzUsuń