poniedziałek, 5 czerwca 2017

Sernik na zimno w zdrowej odsłonie

Witajcie Kochani,

Czerwiec zaczyna się dniem dziecka. Dla nas to wyjątkowe święto w tym roku, gdyż spodziewamy się naszego Maluszka, które niebawem będzie już z nami, a za rok będzie mógł świętować już w pełni. :) Zatem dziś deser, który jest idealny dla dużych i małych dzieci. Nie tylko od święta. :) Mamy dla Was przepis na zdrowy i pyszny sernik na zimno, na który skuszą się wszyscy. Jest to nasza wersja tego popularnego ciasta, która nie zawiera cukru i wielu zbędnych dodatków. Bez wyrzutów sumienia można je podać dzieciom, kobietom w ciąży, diabetykom czy osobom z insulinoopornością. Ma super konsystencję i jest dość lekki, a dodatek galaretki z owocowego musu skusi każdego dziecięcego niejadka. :) Polecamy!

Sernik na zimno w zdrowej odsłonie
Zdrowy i pyszny sernik na zimno


Składniki na masę serową (tortownica o średnicy 19-20 cm):
- 350-400 g białego sera półtłustego
- 5 łyżek mleka lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kakao naturalnego lub surowego (można pominąć przy uczuleniach)
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Składniki na galaretkę:
- 400 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
- kilka truskawek do ozdoby
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Wykonanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny na masę serową – żelatynę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do rozpuszczenia od czasu do czasu mieszając. W tym czasie biały ser wrzucamy do miski, dodajemy mleko lub jogurt naturalny oraz kakao. Blenderem miksujemy na gładką masę bez grudek. Potem dokładnie mieszamy, żeby dobrze rozpuścić kakao w masie i dolewamy rozpuszczoną żelatynę. Błyskawicznie i dokładnie mieszamy masę serową i przelewamy do foremki – w naszym wypadku to silikonowa tortownica lekko zwilżona zimną wodą. Z takiej foremki ciasto będzie łatwe do wyjęcia. Na brzegu formy wsuńcie kilka plastrów truskawek tych dla ozdoby – brzeg sernika będzie ładnie wyglądał. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż masa lekko stężeje – jakieś 15 minut. Po tym czasie miksujemy w drugiej misce truskawki na mus – nie musi być super gładki. Zalewamy żelatynę do musu gorącą wodą i czekamy aż się rozpuści. Wyjmujemy formę z masą sernikową z lodówki. Do musu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i szybko i dokładnie mieszamy. Wylewamy wszystko na masę serową a na wierzchu układamy plastry truskawek lekko dociskając. Wstawiamy sernik do lodówki na co najmniej godzinę. Możemy podawać np. z kakao lub kawą. :) Pyszności. :)
Pyszne ciacho nie tylko na Dzień Dziecka

Zajrzyjcie koniecznie do innych Łódzkich Blogerów i tego co proponują na Dzień Dziecka w ramach 2 wpisu z cyklu "Łódzcy blogerzy gotują". :)
Pozdrawiamy serdecznie!


Ania & Piotrek

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...