czwartek, 16 października 2014

Przekąski z tortilli w wersjach dwóch: na pomidorowo i na łososiowo

Witajcie Kochani,

Liści na drzewach regularnie ubywa, ale pogoda jest dla Nas w miarę łaskawa jak na jesień w polskim wydaniu. Sprzyja spacerom zdecydowanie, ale coraz dłuższe wieczory sprzyjają też spędzaniu ich w gronie znajomych oraz rodziny. Takie wieczory natomiast sprzyjają przyrządzaniu jakiś przekąsek. Dla jednych idealnym uzupełnieniem rozmów będzie coś słodkiego, a inni oddadzą się wytrawnym przegryzkom. U nas wygrała opcja druga. Mamy dziś dla Was propozycję przekąsek w wersji słonej, czyli wytrawnej. Jest to pomysł na coś szybkiego i bardzo smacznego. Są to roladki z tortilli w dwóch odsłonach – jedna z suszonymi pomidorami i twarożkiem a  druga z chrzanowym twarożkiem i wędzonym łososiem. Sprawdzają się znakomicie jako finger food na takie wieczorne spotkania przy herbacie, jak i na różnych imprezach, przyjęciach. Znikają z talerzy w tempie błyskawicznym. Polecamy je bardzo, gdyż wykonanie zajmuje mało czasu, a są smakowite. :)

Przekąski z tortilli, czyli finger food w wersjach dwóch: na pomidorowo i na łososiowo
Roladki na desce

Składniki na tortille z pomidorami suszonymi i twarożkiem:
- 3 placki tortilli
- 1 kremowy twarożek śmietankowy lub naturalny
- 8-10 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy/oleju
- 1 garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki

Składniki na tortille z chrzanowym twarożkiem i łososiem wędzonym:
- 3 placki tortilli
- 1 kremowy twarożek śmietankowy lub naturalny
- 1,5-2 łyżeczki chrzanu tartego
- 100-150 g łososia wędzonego na zimno
- 3 korniszony lub ogórki kiszone pokrojone w cienkie plastry
- 3 łyżki stołowe pokrojonych w plastry czarnych oliwek
- sok z połowy cytryny

Wykonanie:
Wykonanie jest proste. Najłatwiejsze są roladki z pomidorami i od nich zaczniemy. Bierzemy się za zmiksowanie suszonych pomidorów z odrobiną zalewy w której się znajdowały. Potem dodajemy do nich cały twarożek i miksujemy na gładko. Szykujemy placki tortilli. Zmiksowane pomidory z twarożkiem dzielimy na trzy części. Smarujemy każdy placek równo taką masą. Bliżej jednej strony placka, usypujemy pas pokrojonych oliwek. Teraz możemy zawijać roladki. Każdą z nich zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową, formując ściśle walce i dociskając je. Ważne by zawinięte były ciasno – ułatwi to potem krojenie.
Tortilla z twarożkiem z suszonymi pomidorami

Tortilla z chrzanowym twarożkiem z wędzonym łososiem
Roladki z łososiem też robi się prosto, ale wymagają ciut więcej zachodu. Twarożek mieszamy z chrzanem bardzo dokładnie i dzielimy go na trzy części. Rozkładamy tortille. Smarujemy każdy placek równo takim chrzanowym twarożkiem i bliżej jednej strony placka układamy plastry łososia. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, układamy na nim pokrojone oliwki i plasterki korniszonów. Możecie jeszcze posypać łososia koperkiem lub natką pietruszki – smakuje jeszcze lepiej. U nas tym razem było bez takich dodatków – nie wiedzieliśmy czy wszyscy goście je lubią. ;) Podobnie jak poprzednio zwijamy roladki, pamiętając by zrobić to dość ciasno. Obwijamy każdą folią spożywczą lub aluminiową ciaśniej je formując.
Kroimy tortille


Tak przygotowane roladki mogą być krojone od razu, ale wiemy z doświadczenia, że lepiej się je pokroi, jeśli spędzą przynajmniej pół godziny w lodówce. Każdą roladkę kroimy po skosie w plastry szerokości ok. 2 cm i układamy na półmisku lub talerzu farszem go góry – będą się super prezentować. Z jednego placka w zależności od jego średnicy wychodzi około 10 kawałków. Ciekawy i smaczny finger food mamy gotowy. Serwujemy! :)
Przekąski z tortilli na półmisku

Jesienne pozdrowienia,

Ania & Piotr

5 komentarzy :

  1. Wielkie dzięki za ten pomysł - wszystkim super smakowało :)
    Solenizantka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze do usług. :) Cieszymy się, że smakowało i polecamy się na przyszłość. :) Wkrótce pojawią się nowe wersje smakowe tych przekąsek.
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  2. Czy można przygotować je dzień wcześniej czy stracą na wartości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Często sami tak robimy. :) Zwinięte i zawinięte ciasno np. w folię spożywczą poczekają w lodówce do następnego dnia spokojnie, a nawet będzie się je lepiej kroić. :)

      Usuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...