Wrześniowe dzień dobry,
Wakacje już za pasem i pogoda wczesnojesienną zaczyna
przypominać. W związku z tym wieczory częściej spędzamy w domach. A wieczór w
domu nie oznacza nudy – zawsze można zaprosić przyjaciół lub rodzinę i w takim
gronie miło spędzić czas. Do tego można poczęstować ich czymś smacznym i
nietuzinkowym. Dzisiejsza nasza propozycja to koreczki – kanapki. Idealne na domowe
spotkania jak i imprezy różnego rodzaju. Są świetne jako przekąski na domowe
przyjęcia. Są kuszące dla maluchów i niejadków. Pomysł prosty. Poza tym to w
końcu fajniejsza i ładniejsza wersja oklepanych kanapek. Polecamy! :)
Koktajlowe kanapki a'la koreczki |
Składniki na 10 koreczko-kanapek:
- 10 kromek chleba (u nas żytni)
- 5 plastrów szynki (u nas konserwowa) – tak by
wyszło co najmniej 10 krążków
- 5 plastrów żółtego sera (u nas gouda) – tak by
wyszło co najmniej 10 krążków
- 1 ser typu mozzarella biała pokrojony w plastry
- 1 duży pomidor pokrojony w plastry
- ok. ½
ogórka zielonego pokrojonego w plastry
- musztarda/ketchup/ dip z twarożku i suszonych
pomidorów – do smarowania chleba
- 10 pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie produktów do zrobienia tych
koreczko-kanapek, ale później idzie o wiele szybciej i naprawdę warto. Z każdej
kromki chleba wycinamy dwa kółka (zależy to oczywiście do wielkości kromki
chleba i narzędzia do wycinania). Najlepiej do wycinania nadadzą się ringi do deserów
lub formowania ryżu czy warzyw. Może być też foremka do wycinania ciastek. Z
kwadratowego plastra szynki podobnie wycinamy po dwa kółka a z sera żółtego
udało się wyciąć nawet trzy. Ser typu biała mozzarella kroimy w plastry tak
samo jak pomidora i ogórka. Z mozzarelli również wycinamy kółka.
Wykrawanie czas zacząć |
I dalej wykrawamy |
Kroimy wszystko co potrzebne |
Okrągłe kromki żytniego chleba smarujemy tym, co lubimy - może być to ketchup lub musztarda, czy dip
czosnkowy, pomidorowy czy typu guacamole. W naszym wypadku był to twarożek
zmiksowany z suszonymi pomidorami według tego przepisu. Układanie kanapeczek najsprawniej
wychodzi, gdy wykorzystamy do tego ten sam ring lub foremkę, której użyliśmy do
wycinania. Ustawiamy na desce kuchennej ringa i na sam spód wkładamy chlebowe
kółko – posmarowane twarożkiem, a dalej plaster szynki, ogórek, ser żółty,
pomidor, powtarzamy potem składniki i na koniec druga kromka chleba. W wersji
innej pomiędzy posmarowany chleb wkładamy ogórka, ser typu mozzarella i
pomidora. Tak naprawdę kolejność i ilość wsadu a także rodzaj zależy od Was
oraz tego co lubicie lub co preferują Wasi goście.
Całość przekłuwamy wykałaczką aby się dobrze trzymało a na wierzch
nabijamy połówkę lub całego pomidorka koktajlowego. Na zakończenie wysuwamy
delikatnie całą kanapkę z ringa i powtarzamy tę samą czynność z kolejnym
koreczkiem.
Składanie kanapki - koreczka |
Wyglądają rewelacyjnie na stole, a do tego są bardzo smaczne. Może nie
są to najszybsze kanapki świata, ale z całą pewnością najbardziej urokliwe. :) Goście
na pewno to docenią, a już na pewno ci najmniejsi. Smacznego! :)
Kanapkowe pozdrowienia,
Ania &
Piotrek
Wyglądają smacznie
OdpowiedzUsuńdziękujemy :)
UsuńWyglądają smacznie
OdpowiedzUsuńcieszymy się, że się podobają :)
Usuńno cudne
OdpowiedzUsuńciekawa treść i konkretny wpis
OdpowiedzUsuńrzetelne informacje i wpisy!
OdpowiedzUsuńinteligentny wpis
OdpowiedzUsuń