piątek, 16 października 2015

Leczo z cukinii – weki na zimę

Cukiniowe dzień dobry,

U nas ferwor robienia weków trwa. A jak u Was? Co wylądowało w słoikach na zimę? My zrobiliśmy już domowy ajvar, na który przepis znajdziecie tutaj. Dziś podzielimy się kolejnym przepisem, tym razem na leczo z cukinii. Takie zapasy na zimę są bardzo cenne, bo zamykamy sobie trochę lata i wczesnej jesieni w słoikach, a potem gdy najdzie nas ochota możemy się nimi cieszyć. Co więcej wystarczy dogotować ryż lub makaron i obiad gotowy. Czasem potrzebne są takie ułatwiacze, gdy czasu brak. A jak te ułatwiacze robimy sami, wiemy co się w nich znajduje i są zdrowe. Zatem dziś przepis na leczo z cukinii w słoiki. Sprawdza nam się znakomicie. Polecamy. :)

Leczo z cukinii na zimę

Składniki (10-11 słoików ok. 500 ml):
- 0,75 kg białej cebuli
- główka czosnku
- 5 kg cukinii
- 3 kg papryki
- 2 kg polnych pomidorów
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub chili
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy





Wykonanie:
Przygotowujemy sobie wszystkie warzywa. Cebulę kroimy w pióra, paprykę w sporą kostkę. Cukinie obieramy, wydrążamy i kroimy w dużą kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Czosnek siekamy drobno w blenderze. Do wielkiego garnka (musi być ogromny by wszystko pomieścić) wlewamy oliwę i na rozgrzaną wrzucamy cebulę. Jak się zeszkli dorzucamy paprykę i dusimy razem. Gdy lekko zmięknie dorzucamy cukinie, a po jakiś 10 minutach pomidory. Dodajemy wszystkie przyprawy (nie przesadźcie z solą, lepiej dosolić później) i gotujemy wszystko około 30 minut. Czas może być dłuższy ze względu na to, że przygotowujemy dużą ilość leczo. Pamiętamy o mieszaniu i ewentualnym podlaniu wodą, jeśli płynu byłoby za mało. Gdy wszystko będzie gotowe próbujemy czy smak nam odpowiada i ewentualnie doprawiamy – solą i pieprzem. Pieprzu możecie nie żałować już na początku. 
Gorące leczo nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gdy wystygną pasteryzujemy w garnku z wodą, co najmniej 20 minut od zagotowania. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem do spokojnego wystygnięcia. Pyszne leczo z cukinii na zimę gotowe. :)

Serdeczne pozdrowienia,


Ania & Piotrek

5 komentarzy :

  1. Muszę kupić większy garnek do zagotowania słoików i w przyszłym roku robię tak jak radzisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie do tej czynności duży garnek jest niezbędny. :) Ale warto miec taki choć jeden, właśnie do wekowania. :)

      Usuń
  2. Witam.Ja nie gotuję słoików.Gotowe, gorące leczo przekładam do słoików, zakręcam mocno i odstawiam, nie odwracając ich. Stygnąc samoistnie tak się zaciągną że ciężko potem otworzyć i przechowują się świetnie.Jest to mój wypróbowany sposób więc polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za radę i podzielenie się własnymi doświadczeniami. :) Nie mamy na tyle chłodnego miejsca do przechowywania weków, żeby niepasteryzowane dobrze się trzymały. :)

      Usuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...