Witajcie Kochani,
Zbliża się weekend majowy, a to w naszym kraju nieformalne
święto grilla i grillujących. Pogoda póki co nie sprzyja chwilom spędzanym pod
gołym niebem, ale miejmy nadzieję, że zrobi się cieplej i przyjemniej. :)
W związku z tym dziś mamy dla Was propozycję na danie do
którego przyda się grill lub patelnia grillowa (gdy aura nie sprzyja ;) ). Co
polecamy? Kolorową i pełną niesamowitych smaków sałatkę z orientalną, grillowaną
polędwiczką wieprzową. Wszystko podane na energetycznym materacu z warzyw i
owoców oraz polane aromatycznym dressingiem. Jest błyskawiczna do wykonania i
nie wymaga wielu zabiegów. Taka polędwiczka jest niesamowicie soczysta i
rozpływa się w ustach. Dodatki są orzeźwiające i tylko podkreślają jej walory.
Polecamy! :)
Inne dania idealne na grilla z naszego bloga znajdziecie także tutaj. :)
Inne dania idealne na grilla z naszego bloga znajdziecie także tutaj. :)
Sałatka z orientalną
grillowaną polędwiczką wieprzową
Sałatka z orientalną grillowaną polędwiczką wieprzową |
- 350-400 g polędwiczki wieprzowej
- 3 garście młodego szpinaku
- 1 średnia marchewka
- fileciki z 1 różowego grapefruita
- 1 garść kiełków rzodkiewki
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- sezam do posypania (u nas niełuskany)
Marynata do polędwiczek:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2-3 cm startego korzenia imbiru (w zależności jaki efekt
ostrości chcecie uzyskać)
- 0,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonej natki kolendry lub łyżeczka świeżej
posiekanej drobno
- 1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w płatkach
- 1 ząbek czosnku drobno starty lub przeciśnięty przez
praskę
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Dressing do sałatki:
- 3-4 łyżki świeżego soku z grapefruita (odciśnijcie resztki
z wykrawania filecików)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy dijon lub innej musztardy
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Najlepiej pokroić je w
plastry o grubości około 2 cm i lekko rozgnieść pod naciskiem dłoni.
Wymieszajcie składniki marynaty w misce i wrzućcie do niej polędwiczki.
Dokładnie wymieszajcie, by każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą. W czasie
gdy mięso nabiera smaku, możemy przygotować sałatkę. Liście szpinaku myjemy
dokładnie i osuszamy, z większych usuwamy łodyżkę. Myjemy i osuszamy kiełki
rzodkiewki. Wycinamy fileciki z grapefruita, pamiętając by z resztek odcisnąć
sok do małej miseczki (na dressing). Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki
oraz wykonujemy makaron z marchewki. Możecie do tego użyć zwykłej obieraczki do
warzyw – otrzymacie grube wstążki, lub obieraczki julienne – otrzymacie cienkie paseczki. My użyliśmy
temperówki do warzyw tnącej na tzw. spaghetti. Wszystkie warzywa układamy na półmisku
według fantazji własnej. ;) Przygotowujemy dressing do sałatki i odstawiamy do
przegryzienia. Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową. Wrzucamy polędwiczki,
grillując po około 1,5 (maksymalnie) minuty z każdej strony. Zdejmujemy z
grilla i pozwalamy chwilę odpocząć.
Idealnie soczyste i aromatyczne mięso - orientalne polędwiczki z grilla |
Potem układamy na warzywach n naszym
półmisku, przekładamy kawałkami grapefruita, polewamy dressingiem i posypujemy
sezamem. Serwujemy! :) Aromat unoszący się
z półmiska skusi każdego. :)
Kusi kolorami i aromatami - kolorowa sałatka i grillowana polędwiczka |
Zapraszamy do zapoznania się z innymi grillowymi
propozycjami dań łódzkich blogerów kulinarnych. Z pewnością znajdziecie coś dla
siebie. :)
Możecie wybierać spośród przepisów na:
Grillowane ananasy z kremem czekoladowym
Grillowane ananasy z kremem czekoladowym
Pozdrawiamy serdecznie,
Ania
& Piotrek
Bardzo eleganckie danie na grilla :)
OdpowiedzUsuńsprawdze na grilu
OdpowiedzUsuń