Witajcie w tę nieśmiało budzącą się wiosnę,
Dziś mamy dla Was przepis na bezmięsny pasztet, który
zasmakuje fanom mięsa oraz miłośnikom kuchni roślinnej. Proponujemy
wersję z zielonej soczewicy i aromatyczną niepaloną kaszą gryczaną oraz
pieczarkami. Pasztet ten jest świetny na kanapki jak i również serwowany
samodzielnie jest niesamowicie sycącym daniem. Oddaje nam wszystko to, co w nim
najcenniejsze i doskonale wpływa na nasze zdrowie.
Soczewica zielona to przede
wszystkim źródło dobrze przyswajalnego białka. Zawarty w niej potas to eliksir na
nasz układ krążenia i zbyt wysokie ciśnienie. Warto wspomnieć, że jest to także
skarbnica kwasu foliowego oraz zawiera cenne taniny, które są cenne w
profilaktyce przeciwnowotworowej. Z
kolei kasza gryczana to również źródło białka o wiele lepiej przyswajalnego niż
to pochodzące ze zbóż (kasza gryczana nie jest zaliczana do zbóż). Białko z
kaszy gryczanej dostarcza nam lizynę i tryptofan – bardzo ważne i unikatowe
aminokwasy, dlatego też powinna w naszej diecie gościć jak najczęściej. Przede
wszystkim kasza ta dostarcza nam błonnika, witamin z grupy B oraz P i PP, cennych
składników mineralnych takich jak między innymi magnez, wapń, żelazo czy fosfor.
Pomaga budować i wzmacniać naszą odporność.
Czego chcieć więcej? Tylko zajadać
takie połączenie i cieszyć się zdrowiem. :)
Pasztet zdrowia z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną białą i
pieczarkami
Pasztet z zielonej soczewicy z białą kaszą gryczaną i pieczarkami |
Składniki (na keksówkę o wymiarach 12×22cm, pieczemy w 180
°C przez 75-80 minut):
- 400 g zielonej soczewicy (waga na sucho)
- 100 g kaszy gryczanej białej (niepalonej, waga na sucho)
- 500 g pieczarek startych na dużych oczkach
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 2 łyżki majeranku suszonego
- 1 łyżka oregano suszonego
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1-1,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka chili w płatkach
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Zdrowa i roślinna wersja pasztetu |
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu do
miękkości i zostawiamy do wystygnięcia. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko,
odcedzamy i również zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie rumienimy cebulę na
łyżce oleju, zdejmujemy z patelni i na kolejnej łyżce oleju podsmażamy
pieczarki. Pod koniec smażenia pieczarek dodajemy do nich sos sojowy i chwilę
odparowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Soczewicę i kaszę miksujemy na dość
gładką masę. Dodajemy majeranek, oregano, tymianek, pieprz i chili w płatkach.
Mieszamy po czym dodajemy cebulę i pieczarki. Dokładnie mieszamy masę i
próbujemy, czy nie potrzeba więcej soli lub pieprzu. Możecie zamiast soli dodać
sos sojowy – doskonale podkreśli smak pieczarek a pasztet uzyska więcej
cudownego aromatu. Masę przekładamy do keksówki, czy to wyłożonej papierem czy
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej dobrą bułką tartą lub płatkami gryczanymi. Wygładzamy
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 75-80 minut. Po wyjęciu z
piekarnika pasztet zostawiamy na co najmniej 2 godziny aby się ściągnął i
stygnąc uzyskał optymalną konsystencję. Potem zjadamy tak jak lubimy
najbardziej. :)
Zdrowie na talerzu, a raczej na desce :) |
Pozdrawiamy wiosennie,
Ania &
Piotrek
Bardzo lubię takie pasztety, więc zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńTo w takim razie bardzo się cieszymy i czekamy na wrażenia po. :)
UsuńZapisuję przepis - może uda mi się zrobić na Święta :)
OdpowiedzUsuńUdało się? Jak wrażenia?
Usuń