Witajcie Kochani,
Dawno Nas tu nie było. Bardzo za to przepraszamy. Na swoje
usprawiedliwienie mamy tylko tyle, że jesteśmy bardzo zajęci i nie mamy czasu
na nic. Dosłownie. Z tego też powodu gotujemy rzadko. Sukcesywnie również
wyjmujemy zapasy z zamrażalnika lub ratujemy się pomocą Naszych Mam.
Przygotowujemy i organizujemy pewne niezwykle ważne wydarzenie w naszym życiu i
pilnujemy, by wszystko odbyło się tak jak tego chcemy. Taki mamy intensywny
czas w życiu, ale o tym może innym razem. :)
Dziś mamy dla Was ciekawą propozycję. Wytrawne gofry z
cukinii i mąki gryczanej z ajvarem, czyli nietypowe połączenie, które przenosi nas
wspomnieniami do wakacji spędzonych na Bałkanach. Ostatnio pogoda średnia,
słońca nie za wiele, a my musieliśmy podładować akumulatory jakkolwiek. Stąd
danie z odrobiną bałkańskiego słońca i energii. Przywieźliśmy z tamtych
regionów jako kulinarny łup ajvar. Kolebka ajvaru to Serbia. Tradycyjnie jest
to pikantna pasta sporządzana z papryki, bakłażanów, pomidorów i czosnku z
dodatkiem octu, soli, pieprzu i chili. Co najważniejsze – papryka powinna być
pieczona, bo tylko jej słodko-dymny aromat da paście odpowiedni smak i duszę.
Pycha! :)
Gofry gryczane z cukinii z ajvarem
Składniki na gofry (na około 6-8 sztuk w zależności od
wielkości gofrownicy):
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 średnia cukinia starta na drobnych oczkach,
dobrze odciśnięta od soku
- 6 łyżek oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki:
- ajvar
- jogurt naturalny przyprawiony ulubionymi ziołami
- listki bazylii do dekoracji (u nas czerwona
bazylia)
Wykonanie:
Zaczynamy od gofrów. A dokładnie to od rozgrzania
gofrownicy, a następnie przechodzimy do zrobienia ciasta. Oddzielamy białka od
żółtek. Do żółtek dodajemy mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, mleko, olej.
Mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy odciśniętą startą cukinię i
ponownie mieszamy. W drugiej misce do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy
je na sztywną pianę. Pozostaje nam tylko delikatnie wymieszać pianę z resztą
ciasta. Pamiętajmy, że dodajemy pianę do ciasta oraz, że robimy to stopniowo.
:) Gofry wykonane z mąki gryczanej oraz z dodatkiem cukinii będą dość ciężkie i
nie wyrosną specjalnie spektakularne, ale są pyszne. :) Pieczemy około 4- 5
minut, ale to tez kwestia indywidualna gofrownicy oraz ustawionej temperatury (
u nas w skali mocy 1-6 nastawione na 5).
Gotowe gofry smarujemy solidnie
ajvarem, polewamy jogurtem z ziołami i dekorujemy listkami bazylii.
Rewelacja
smakująca słońcem i relaksująca wspomnieniami. Polecamy. :)
Upieczone gofry gryczane z cukinii |
Słoneczne wspomnienia z wakacji |
Gofry gryczane z cukinii z ajvarem |
Pozdrawiamy serdecznie,
Ania & Piotrek
Cudowne! :) Strasznie żałuję, że nie mam gofrownicy!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na Brownie z kaszy jaglanej!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam :)
Dziękujemy! :)
UsuńGofrownicę wyciągamy dosłownie kilka razy w roku, więc jak już jej mamy użyć to trzeba wyczarować coś ciekawego i smacznego. Jakoś tak nas natchnęło na takie cudo. :)
Pozdrawiamy :)
Warzywne gofry, zaciekawiły mnie.
OdpowiedzUsuńtak można żyć
OdpowiedzUsuń