Witajcie Kochani,
Zima chyba odpuściła sobie nasz kraj i postanowiła dobić
wszystkich deszczem oraz burą aurą. Brrrr! W taką pogodę najlepsze jest gorące
kakao lub aromatyczna kawa, które lekko pobudzą nasze przygnębione i ospałe
komórki nerwowe. Poprosimy dużą porcję! ;)
Mamy dziś dla Was propozycję szybkiego obiadu, który uzupełni
choć trochę niedobory wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Serwujemy dziś makaron z
zielonym pesto z rukoli i ricotty. Jest to danie ekspresowe – jego przygotowanie
zajmuje tylko tyle, co ugotowanie makaronu. Pesto możecie też z powodzeniem wykorzystać jako dip, pastę do kanapek lub naleśników. Rukola to nie tylko źródło wymienionych
wyżej niezbędnych nam pierwiastków, ale zawiera także witaminy A, C i K oraz
bardzo cenny kwas foliowy. Wśród właściwości prozdrowotnych rukoli można
wymienić to, że ma działanie bakteriobójcze
oraz wzmacnia naszą odporność. Zawiera luteinę, która jest cenna dla zdrowia i
prawidłowego funkcjonowania naszych oczu. Bogactwo flawonoidów zawartych w rukoli,
ma działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Może zainteresuje Was
również to, że uważana jest od starożytności za bardzo skuteczny afrodyzjak. :)
Analizując bogactwo składników, które ze sobą niesie, nie ma co do tego
wątpliwości – pobudza, dodaje wigoru, wspomaga płodność. Jednym zdaniem – nic tylko
brać i jeść! :)
Zielone pesto z rukoli i ricotty
Zielone pesto z rukoli i ricotty |
Składniki (na 2-3 osoby):
- pół dużego opakowania rukoli
- 100 g ricotty
- 3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej ziołami (nasz domowy tuning oliwy) – może być zwykła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- połowa opakowania dowolnego makaronu (u nas bavette –
spłaszczone spaghetti)
Rukola |
Wykonanie:
Gotujemy makaron. W tym czasie myjemy rukolę, osączamy z
wody na ręcznikach papierowych lub za pomocą wirówki do sałaty (swoją drogą musimy
sobie taką sprawić). Odłóżcie kilka listków do dekoracji. Wrzucamy rukolę do
blendera, dodajemy oliwę, sok z cytryny i miksujemy na pastę. Następnie dodać możecie już
ricottę, koniecznie trochę pieprzu i ewentualnie sól do smaku. Miksujcie
chwilę, aż składniki się wymieszają. Odcedźcie makaron, ale zostawcie sobie pól
szklanki wody z gotowania makaronu na wszelki wypadek. Wrzućcie odcedzony makaron
z powrotem do garnka lub miski, dodajcie pesto i wymieszajcie. Jeśli nie chce
się wszystko ładnie rozprowadzić dodajcie ociupinkę wody z gotowania makaronu. Rukola
jest surowa, więc nie traci żadnych wartości i składników odżywczych. Możecie
nakładać i zajadać niezwłocznie. Pyszności! :)
Obiad na stole - rukola rządzi! |
Makaron z pesto z rukoli i ricotty |
Zielone pozdrowienia,
Ania
& Piotr
inspirujące wpisy i fajne zdjęcia
OdpowiedzUsuń