wtorek, 20 czerwca 2017

Koktajl dla zdrowia ze szpinakiem, truskawkami i morelami oraz olejem lnianym

Witajcie Kochani,

Mania koktajli nie ominęła i nas. Często goszczą u nas w domu, bo są idealne jako drugie śniadanie czy pyszna przekąska. A w dodatku niosą w sobie wszystko to, co dobre dla naszego organizmu. Zdrowie w płynie po prostu. Dają nieograniczone pole manewru i naszej pomysłowości. Dostarczyć w takiej formie możemy sobie zarówno porcję warzyw jak i owoców oraz tak potrzebnych nam zdrowych tłuszczy. Koktajle są wygodne do zabrania ze sobą w drogę czy do pracy. Świetne są dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą, gdyż przy odpowiednio dobranych składnikach nie powodują skoków poziomu cukru i insuliny we krwi. Idealne dla kobiet w ciąży i mam karmiących. :)
Najbardziej lubimy połączenia warzywno-owocowe z orzechami lub dodatkiem jakiegoś zdrowego oleju oraz jakimś dodatkiem dopełniającym – np. płatkami owsianymi, błonnikiem witalnym, czy nasionami chia. Jeśli się odpowiednio przygotujemy ich zrobienie zajmuje kilka minut – czyli kolejna zaleta – błyskawiczność wykonania. :) Co nam  w duszy gra możemy do takiego koktajlu dodać. :)
Koktajl ze szpinakiem, truskawkami i morelami oraz olejem lnianym

W diecie każdego z nas wciąż za mało jest zdrowych tłuszczy. W ramach współpracy z firmą Gal http://www.gal.com.pl/ dostaliśmy do przetestowania olej lniany do diety Dr Budwig http://www.gal.com.pl/produkty/suplementy-diety/olej-lniany-do-diety-dr-budwig.html w formie elastycznych kapsułek twist-off. 
Olej lniany to idealne źródło kwasów omega-3 i omega-6. Zawarte w oleju lnianym kwas alfa-linolenowy i kwas linolowy, sprzyjają utrzymywaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. Olej lniany ma dobroczynny wpływ na pracę układu krążenia oraz jest cennym antyoksydantem. Zamknięcie go w kapsułce zapobiega utlenianiu się cennych substancji odżywczych a tym samym powoduje przedłużenie jego trwałości. O zaletach innych olei roślinnych takich jak olej z nasion wiesiołka i pestek dyni pisaliśmy już tutaj oraz tutaj. Forma kapsułek jest niesamowicie wygodna i możemy ją Wam z czystym sumieniem polecić. Jako dodatek do koktajli w takiej formie nie mamy problemu z odmierzeniem porcji. :)


Koktajl dla zdrowia ze szpinakiem, truskawkami i morelami oraz olejem lnianym
Zdrowie w płynie - koktajl ze szpinakiem, truskawkami i morelami oraz olejem lnianym

Składniki (dla 2 osób):
- 3 duże garście szpinaku baby
- 300 g truskawek
- 2 morele
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1,5 łyżeczki błonnika witalnego
- 400 ml mleka lub mleka roślinnego
- 2 kapsułki oleju lnianego lub 2 łyżki

Wykonanie:
Wykonanie jest banalnie proste i ekspresowe. Płatki owsiane i błonnik witalny zalewamy mlekiem lub mlekiem roślinnym odstawiamy do napęcznienia na godzinę lub przez noc w lodówce. Potem umieszczamy albo w kielichu blendera lub w naczyniu, w którym koktajl będziemy miksować. Umyty szpinak oraz umyte owoce dorzucamy do naczynia. Dodajemy olej lniany i miksujemy na gładko. Jeśli jest za gęsty lub źle się Wam miksuje możecie dodać trochę wody mineralnej. Przelewamy do szklanek lub kieliszków i podajemy. :) Pijemy na zdrowie. :)
Pyszności na zdrowie :)

Pozdrawiamy serdecznie,


Ania & Piotrek

4 komentarze :

  1. Świetnie to wygląda. Koniecznie muszę to wypróbować, cięzko przejść obojętnie obok takiego prozdrowotnego koktajlu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. :) Jest pyszny, więc z czystym sumieniem polecamy. :)

      Usuń
  2. Wspaniały odżywczy koktajl. Zrobię sobie:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...