poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Pasta do chleba z zielonej soczewicy z pieczarkami i olejem z nasion wiesiołka

Dzień dobry Kochani,

Wiosna nas nie rozpieszcza. Jest zimno i łatwo się przeziębić. Dziś mamy zatem dla Was idealną propozycję, która pomoże wzmocnić odporność a w dodatku jest po prostu pyszna i aromatyczna. Pasta z zielonej soczewicy z pieczarkami oraz niezwykłym dodatkiem – maceratem czosnkowym olejem z wiesiołka. Macerat czosnkowy olejem z nasion wiesiołka to niezwykły preparat firmy GAL. Produkt ten otrzymaliśmy w ramach współpracy do recenzji. Więcej o nim możecie przeczytać tutaj. Bardzo polubiliśmy ten preparat zarówno za właściwości jak i formę w jakiej występuje. Dlaczego, możecie przeczytać poniżej. :)
Pasta z zielonej soczewicy z niezwykłym dodatkiem

O zaletach stosowania olei wielonienasyconych napisano już chyba wszystko. Są bezcenne dla naszego zdrowia i doskonale wpływają na nasz organizm. Olej z wiesiołka tłoczony na zimno ma dodatkowo te szczególnie ważne kwasy: linolowy LA i gamma-linolenowy GLA. Kwas LA pomaga w walce z wysokim poziomem cholesterolu. Kwas GLA może być pomocny w łagodzeniu objawów reumatoidalnego zapalenia stawów, egzemy, trądziku oraz może mieć wpływ na zapobieganie uszkodzeniu nerwów, które jest powikłaniem cukrzycy. Zalety spożywania kwasu GLA docenią zwłaszcza kobiety, gdyż jest niezastąpiony w utrzymaniu i odbudowie prawidłowej struktury skóry oraz wzmacnia jej elastyczność. Pomaga regulować cykl miesiączkowy, a pary starające się o dziecko powinny szczególnie docenić jego działanie, gdy pojawiają się problemy ze skąpym endometrium – ale uwaga, musi być stosowany w odpowiednich dniach cyklu. Więcej informacji na ten temat znajdziecie tutaj i tutaj. Zatem naprawdę warto by pojawiał się w naszej diecie. :)

Czosnek to naturalny antybiotyk i jego zalet też chyba nie trzeba szczegółowo opisywać. Wiadomo od wieków, że wzmacnia naszą odporność – co w okresie chwiejnej pogody może być bardzo przydatne. Dodatkowo wspomaga metabolizm cukrów w organizmie oraz jest naszym sprzymierzeńcem w walce w wysokim poziomem cholesterolu.

Wszystkie te zalety oleju z wiesiołka i czosnku łączy sobie właśnie preparat firmy GAL. Jest on w formie specjalnych kapsułek – serduszek. Ważne jest to, by spożywać go na zimno. Po odcięciu lub oderwaniu końcówki możemy polać nim sałatkę czy surówkę, dodać do gotowego już dania na talerzu, czy tak jak w naszym przypadku dodać do pasty (do porcji dla jednej osoby) czy też bezpośrednio na kanapkę. Jest to niezwykle wygodna forma, ponieważ możemy ją ze sobą wszędzie zabrać a jednorazową porcję mamy już odmierzoną. Takie zamknięte kapsułki gwarantują także to, że kwasy tłuszczowe nie będą się utleniać, zatem produkt będzie trwalszy i zawsze zachowa swoje właściwości. Rozwiązanie idealne. Znacie ten produkt? My go zdecydowanie polecamy :)

Pasta do chleba z zielonej soczewicy z pieczarkami i olejem z nasion wiesiołka
Aromatyczna i zdrowa pasta z soczewicy do chleba


Składniki:
- 250 g zielonej soczewicy (waga na sucho przed ugotowaniem)
- 400 g pieczarek startych na dużych oczkach
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek świeżego czosnku
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
- 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- sól do smaku
- dodatkowo opcjonalnie: macerat czosnkowy olejem z nasion wiesiołka – po kapsułce na osobę
Macerat czosnkowy olejem z nasion wiesiołka firmy GAL - idealny dodatek do kanapek

Wykonanie:
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do gotującej się soczewicy dodajemy połowę tymianku. Na 1 łyżce oleju podsmażamy na złoto cebulę. Zdejmujemy i wrzucamy na patelnię pieczarki. Dodajemy do nich resztę tymianku genialnie podbijającego grzybowy aromat. Gdy są gotowe zdejmujemy z patelni i zostawiamy do stygnięcia. Ugotowaną soczewicę odcedzamy i również czekamy aż ostygnie. Do większej miski wrzucamy soczewicę, ząbek czosnku, łyżkę oliwy, sok z cytryny, majeranek, pieprz i sól do smaku. Miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Wtedy dodajemy pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy pastę na godzinę, by smaki się przegryzły. Po tym czasie podajemy. Najlepiej smakuje z chlebem na zakwasie – tutaj znajdziecie nasze przepisy. Każdą kanapkę skrapiamy maceratem czosnkowym olejem z nasion wiesiołka – wspaniale aromatyzuje pastę i nada jej nowego wymiaru. Poza tym zadba o nasze zdrowie. Polecamy serdecznie. :)

Pozdrawiamy wiosennie na przekór aury za oknem,


Ania & Piotrek

4 komentarze :

  1. Pasta fajna, ale chyba będzie też dobra ze świeżym czosnkiem ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej może być świeży :) Pasta będzie równie smaczna :)

      Usuń
  2. Myślę, że zjadłabym ją ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje fantastycznie, więc pewnie tak :) Pozdrawiamy :)

      Usuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...