poniedziałek, 22 maja 2017

Sałatka wiosenna z pieczonym indykiem i olejem z pestek dyni

Witajcie wiosennie,

Za oknem piękna i przyjemna wiosna. W taką aurę chętnie sięgamy po dania lżejsze. Stąd nasza dzisiejsza propozycja, czyli lekka i pożywna sałatka z pieczonym indykiem z cennym olejem z pestek dyni. Jest kolorowo, zdrowo i odżywczo. Nasz organizm nam za to podziękuje. :) Idealna dla osób z insulinoopornością czy diabetyków. Naszym zdaniem cudowna dla każdego. :)

W przepisie tym znalazł się olej z pestek dyni. Jest to niezwykle cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz steroli roślinnych. Sterole roślinne pomagają nam utrzymać cholesterol na odpowiednim poziomie a kwas alfa-linolenowy (ALA) i linolowy (LA) zawarte w tym oleju to działanie świetnie wspomagają. Olej ten wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie hormonów i przemian metabolicznych w naszych organizmach. Olej z pestek dyni docenią zwłaszcza mężczyźni – działa fantastycznie na układ moczowy i płciowy panów. Warto zatem spożywać go w formie surowej – jako dodatek do sałatek czy skrapiać nim zupy oraz kanapki.

Firma Gal proponuje olej z pestek dyni w świetnej formie – kapsułek twist-off. Pojedyncze porcje oleju są zamknięte w kapsułkach, które chronią preparat przed utlenianiem. Taką kapsułkę możemy zabrać ze sobą bez obaw, że coś nam się gdzieś rozleje i polać olejem danie bezpośrednio przed spożyciem. Dla nas to rewelacyjne rozwiązanie. :) Produkt ten otrzymaliśmy w ramach współpracy do recenzji. Olej jest świetnej jakości – ma piękny lekko orzechowy aromat i smak, jest dość delikatny oraz ma piękny zielono-brązowy kolor. Jest to fantastyczny produkt, który serdecznie polecamy. :)

Sałatka wiosenna z pieczonym indykiem i olejem z pestek dyni

Sałatka wiosenna z pieczonym indykiem i olejem z pestek dyni


Składniki dla 2 osób:
- 3 garście świeżego szpinaku baby
- 6 rzodkiewek
- 1 średnia marchewka
- 1 papryka
- 1 mała czerwona cebula
- kilka czarnych oliwek
- 4 plastry pieczonej piersi z indyka (przepis znajdziecie tutaj :) )
- szczypiorek
- olej z pestek dyni
- sól i pieprz do smaku (u nas bez soli)
Olej z pestek dyni firmy Gal

Wykonanie:
Banalnie proste. Umyty szpinak układamy na talerzach. Rzodkiewki i marchew kroimy tak jak lubimy najbardziej – my do marchewki użyliśmy temperówki do warzyw. Paprykę pokroiliśmy w paski, cebulę w piórka a oliwki w plasterki. Wszystko układamy na szpinaku jak nam się podoba i fantazja nas poniesie. Na takiej poduszce układamy kawałki pieczonego indyka. Posypujemy wszystko posiekanym szczypiorkiem, świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy olejem z dyni. 
Kolorowa i wiosenna bomba zdrowia

Zjadamy ze smakiem. :) Można ją zabrać do pracy lub na piknik poza domem. Polecamy! :)

Pozdrawiamy serdecznie,


Ania & Piotrek

3 komentarze :

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...