piątek, 28 października 2016

Pasztet z dyni, czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej

Witajcie Kochani,

Znudziło nam się ostatnio mięso, a że sezon na dynię trwa – zrodziło się takie oto cudo – pasztet z dyni, soczewicy oraz kaszy jaglanej. Korzystamy z sezonowości – póki są dynie, dostarczamy białka od pysznych strączków i kapkę zdrowia od kaszy jaglanej. Dodatkowo wszystko w kolorach jesieni. Brzmi dobrze? Gwarantujemy, że smakuje fantastycznie. :)


Pasztet jest idealny jako samodzielne danie do zabrania do pracy, jak i jako aromatyczny dodatek do kanapek. Zaserwowany gościom na pewno ich zaskoczy i będzie smakował. :)

Pasztet z dyni, czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej
Pasztet z dyni, soczewicy i kaszy jaglanej


Składniki  (na keksówkę o wymiarach 12×22cm, pieczemy 50-60 minut w 180 °C):
- 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy (waga na sucho)
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej (waga na sucho)
- 4 – 5 szklanek dyni startej na dużych oczkach
- 1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 jajko kurze (można pominąć lub zastąpić kisielem z siemienia lnianego)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 czubate łyżki świeżej natki pietruszki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki lub chili
- sól do smaku
- 1  łyżka oliwy/oleju do podsmażenia cebuli
- łyżeczka siemienia lnianego do posypania na wierzchu
Jesienne składniki na pasztet :)

Wykonanie:
Soczewicę i kaszę jaglaną wrzucamy do dużej miski i miksujemy, tak by większość masy była zmiksowana, ale nie całkiem. Trochę większych kawałków będzie fajne w strukturze pasztetu. Następnie dodajemy podsmażoną na oliwie lub oleju cebulę, dodajcie przyprawy, natkę i wymieszajcie dokładnie. Sprawdźcie smak. Powinien być jakby za mocny i intensywny – po dodaniu dyni i upieczeniu złagodnieje. 
Soczewica i kasza jaglana po zmiksowaniu i dodaniu przypraw

Następnie dodajemy startą dynię i jajko.  Dynia przy odmierzaniu powinna być lekko ubita w szklance. Mieszamy w miarę dokładnie całość i wykładamy do keksówki wyłożonej papierem lub innej formy. Posypujemy po wierzchu siemieniem lnianym.
Masa na pasztet z dynią - jesienne barwy w pełni :)

Trochę ozdób nie zaszkodzi :)

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 – 60 minut, aż lekko się zarumieni na wierzchu. Gotowe. :)
Jest to fantastyczny przepis na coś jesiennego, pożywnego i aromatycznego. Polecamy. :)

Pasztet mocy na jesienne dni :)

Złociste, jesienne i serdeczne pozdrowienia,

Ania & Piotrek



4 komentarze :

  1. Bardzo fajny pomysł na pasztet - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jestem zdecydowanie mięsożerna ale takim pasztetem bym nie pogardziła :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ten pasztet jest bardzo treściwy i dorównuje mięsnym zdecydowanie. :) Dziękujemy i pozdrawiamy :)

      Usuń

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...