Witajcie Kochani po długiej ciszy,
Dawno nas tu nie było. Stęskniliśmy się. :)
Dziś przychodzimy do Was z relacją z warsztatów, w których
ostatnio braliśmy udział. 23 kwietnia spotkaliśmy się w łódzkiej restauracji
Ganesh Manufaktura, by zgłębić tajniki kuchni indyjskiej oraz nauczyć się
czegoś nowego.
|
Ganesh Manufaktura |
Zostaliśmy tam zaproszeni wraz z grupą łódzkich blogerów
kulinarnych. Była to świetna okazja także, by się poznać i miło spędzić czas.
Wraz z nami była także Małgosia z
Alicja w krainie garów,
Karolina z
Dziękuję Było
Pysznie, Karolina z
Cook
yourself oraz Angelika z
Wife
with knife. Naprawdę stworzyła się fantastyczna atmosfera w czasie
warsztatów, bo grupa była świetna. :)
Tapinder Sharma to założyciel i właściciel sieci restauracji
Ganesh, niesamowity i bardzo ciekawy człowiek. Tapinder wraz z szefem kuchni w Ganesh Manufaktura – Danim poprowadził dla nas
warsztaty.
|
Ania i Tapinder Sharma |
Usłyszeliśmy wiele ciekawostek nie tylko kulinarnych po czym
zaczęliśmy działać. Pewnie wielu z Was wie, że Hindusi to w większości
wegetarianie, zaś dania jakie potrafią wyczarować to uczta dla zmysłów. Taka
kuchnia bez mięsa czy roślinna, daje nieograniczone pole możliwości. Wszystko,
co przygotowaliśmy było właśnie wegetariańskie. Warsztaty te, to taka mała
kulinarna wycieczka do smaku Indii.
|
Pachnące cudowności |
Ale zacznijmy od początku. :)
Na pierwszy ogień – Onion Bhaji. To niezwykle aromatyczne
placki cebulowe z mąką z cieciorki i mnóstwem smakowych dobroci – między innymi
świeży imbir, świeże chili, świeża kolendra, kumin. Każdy wykonał swoją wersję
przyprawiając, wedle własnych upodobań. Były pyszne. :) Nasze dzieło możecie
zobaczyć poniżej. ;)
|
Ania ugniata Onion Bhaji |
|
Chyba będzie dobre - Ania w akcji ;) |
|
Onion Bhaji po usmażeniu |
Potem obserwowaliśmy jak Tapinder oraz szef kuchni Dani
wykonują i opowiadają o dwóch potrawach – Dal Tadka i indyjski ser Paneer w
sosie szpinakowo – śmietanowym, czyli Palak Paneer. Oba dania fantastyczne i
ponownie niesamowicie aromatyczne. Dal Tadka to idealna propozycja na zimowe
obiady – sycący konkret, choć my moglibyśmy jeść soczewice w takim wydaniu bez
względu na porę roku. :) Palak Paneer na każdą porę roku będzie fantastyczny,
bo połączenie szpinaku i indyjskiego sera Paneer zawiało jakąś świeżością i
wiosną, a tego potrzeba czasem każdemu bez względu na aurę za oknem. :) Sam ser
Paneer, robiony na miejscu w restauracji jest świetny i mieliśmy super okazję
spróbować go solo. Trochę przypomina nasz bunc w strukturze, a smakowo jest
bardzo delikatny. Spróbujcie koniecznie, polecamy. :)
|
Dwoje świetnych ludzi na właściwym miejscu - od lewej Dani i Tapinder |
|
Aromatyczne i tajemnicze opary |
|
Dal Tadka |
|
Tapinder miesza w patelniach i tworzy Palak Paneer |
|
Palak Paneer |
|
Chwila dla blogerów ;) |
Każdy na nas dostał także porcję ciasta na placki naan i
samodzielnie uformował swoje dzieło. Receptura to sekret, więc pozostało nam
tylko zapoznać się z konsystencją i strukturą gotowego ciasta. One też były
pyszne. :)
|
Naan |
|
Naan |
Koniec warsztatów to wspólne biesiadowanie. Tradycyjnie po
indyjsku, czyli wspólne spożywanie przygotowanych dań. To bardzo ważny element
ich kulinarnej i rodzinnej kultury. Uważamy, że w wielu polskich domach jest
podobnie. Przynajmniej w domach, z których pochodzimy i wielu, które znamy jest
podobnie. W naszym domu też takie zwyczaje pielęgnujemy, bo uważamy to za
niezwykle ważne i scalające wszystkich. A Wy jak uważacie?
Wspólne biesiadowanie uczestników warsztatów było super,
dopisywały humory nie tylko nam, ale również organizatorom i prowadzącym. Tapinder
to inspirujący i bardzo interesujący człowiek. Jego współpracownicy także,
tworzą świetną drużynę. Atmosfera była niesamowita, pełna takiego wewnętrznego
luzu, spontaniczności i serdeczności. Można było zdecydowanie naładować
pozytywnie akumulatory i dobrze się bawić. My dokładnie tak mieliśmy. :)
Warsztaty były rewelacyjne i inspirujące. Powiemy więcej, mielibyśmy ochotę na
więcej takich spotkań w takim gronie. :)
|
Blogerzy oraz Tapinder i Dani - czyli warsztaty w świetnym gronie |
|
Bo grupowe zdjęcia musi być ;) - blogerzy, prowadzący oraz organizatorzy |
Jeszcze raz dziękujemy Organizatorom - właścicielowi sieci restauracji Ganesh Tapinderowi Sharma oraz Manager restauracji Angelice Żmudzińskiej - za zaproszenie i świetne warsztaty oraz wszystkim uczestnikom za super atmosferę! :)
Pozdrawiamy serdecznie,
Ania
& Piotrek
fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńna pewno przyjade
OdpowiedzUsuń