Witajcie Kochani,
Liści na drzewach regularnie ubywa, ale pogoda jest dla Nas
w miarę łaskawa jak na jesień w polskim wydaniu. Sprzyja spacerom zdecydowanie,
ale coraz dłuższe wieczory sprzyjają też spędzaniu ich w gronie znajomych oraz
rodziny. Takie wieczory natomiast sprzyjają przyrządzaniu jakiś przekąsek. Dla
jednych idealnym uzupełnieniem rozmów będzie coś słodkiego, a inni oddadzą się
wytrawnym przegryzkom. U nas wygrała opcja druga. Mamy dziś dla Was propozycję
przekąsek w wersji słonej, czyli wytrawnej. Jest to pomysł na coś szybkiego i
bardzo smacznego. Są to roladki z tortilli w dwóch odsłonach – jedna z
suszonymi pomidorami i twarożkiem a
druga z chrzanowym twarożkiem i wędzonym łososiem. Sprawdzają się
znakomicie jako finger food na takie
wieczorne spotkania przy herbacie, jak i na różnych imprezach, przyjęciach.
Znikają z talerzy w tempie błyskawicznym. Polecamy je bardzo, gdyż wykonanie
zajmuje mało czasu, a są smakowite. :)
Przekąski z tortilli, czyli finger food w wersjach dwóch: na pomidorowo i na łososiowo
Roladki na desce |
Składniki na tortille z pomidorami suszonymi i twarożkiem:
- 3 placki tortilli
- 1 kremowy twarożek śmietankowy lub naturalny
- 8-10 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy/oleju
- 1 garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
Składniki na tortille z chrzanowym twarożkiem i łososiem
wędzonym:
- 3 placki tortilli
- 1 kremowy twarożek śmietankowy lub naturalny
- 1,5-2 łyżeczki chrzanu tartego
- 100-150 g łososia wędzonego na zimno
- 3 korniszony lub ogórki kiszone pokrojone w cienkie
plastry
- 3 łyżki stołowe pokrojonych w plastry czarnych oliwek
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Wykonanie jest proste. Najłatwiejsze są roladki z pomidorami
i od nich zaczniemy. Bierzemy się za zmiksowanie suszonych pomidorów z odrobiną
zalewy w której się znajdowały. Potem dodajemy do nich cały twarożek i
miksujemy na gładko. Szykujemy placki tortilli. Zmiksowane pomidory z twarożkiem
dzielimy na trzy części. Smarujemy każdy placek równo taką masą. Bliżej jednej
strony placka, usypujemy pas pokrojonych oliwek. Teraz możemy zawijać roladki. Każdą
z nich zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową, formując ściśle walce i
dociskając je. Ważne by zawinięte były ciasno – ułatwi to potem krojenie.
Tortilla z twarożkiem z suszonymi pomidorami |
Tortilla z chrzanowym twarożkiem z wędzonym łososiem |
Roladki z łososiem też robi się prosto, ale wymagają ciut więcej
zachodu. Twarożek mieszamy z chrzanem bardzo dokładnie i dzielimy go na trzy
części. Rozkładamy tortille. Smarujemy każdy placek równo takim chrzanowym
twarożkiem i bliżej jednej strony placka układamy plastry łososia. Rybę skrapiamy
sokiem z cytryny, układamy na nim pokrojone oliwki i plasterki korniszonów.
Możecie jeszcze posypać łososia koperkiem lub natką pietruszki – smakuje jeszcze
lepiej. U nas tym razem było bez takich dodatków – nie wiedzieliśmy czy wszyscy
goście je lubią. ;) Podobnie jak poprzednio zwijamy roladki, pamiętając by
zrobić to dość ciasno. Obwijamy każdą folią spożywczą lub aluminiową ciaśniej
je formując.
Kroimy tortille |
Tak przygotowane roladki mogą być krojone od razu, ale wiemy
z doświadczenia, że lepiej się je pokroi, jeśli spędzą przynajmniej pół godziny
w lodówce. Każdą roladkę kroimy po skosie w plastry szerokości ok. 2 cm i układamy
na półmisku lub talerzu farszem go góry – będą się super prezentować. Z jednego
placka w zależności od jego średnicy wychodzi około 10 kawałków. Ciekawy i
smaczny finger food mamy gotowy. Serwujemy!
:)
Przekąski z tortilli na półmisku |
Jesienne pozdrowienia,
Ania
& Piotr
Wielkie dzięki za ten pomysł - wszystkim super smakowało :)
OdpowiedzUsuńSolenizantka ;)
Zawsze do usług. :) Cieszymy się, że smakowało i polecamy się na przyszłość. :) Wkrótce pojawią się nowe wersje smakowe tych przekąsek.
UsuńPozdrawiamy :)
Czy można przygotować je dzień wcześniej czy stracą na wartości?
OdpowiedzUsuńMożna. Często sami tak robimy. :) Zwinięte i zawinięte ciasno np. w folię spożywczą poczekają w lodówce do następnego dnia spokojnie, a nawet będzie się je lepiej kroić. :)
Usuńto jest smak
OdpowiedzUsuń