czwartek, 27 kwietnia 2017

Sałatka z orientalną grillowaną polędwiczką wieprzową

Witajcie Kochani,

Zbliża się weekend majowy, a to w naszym kraju nieformalne święto grilla i grillujących. Pogoda póki co nie sprzyja chwilom spędzanym pod gołym niebem, ale miejmy nadzieję, że zrobi się cieplej i przyjemniej. :)

W związku z tym dziś mamy dla Was propozycję na danie do którego przyda się grill lub patelnia grillowa (gdy aura nie sprzyja ;) ). Co polecamy? Kolorową i pełną niesamowitych smaków sałatkę z orientalną, grillowaną polędwiczką wieprzową. Wszystko podane na energetycznym materacu z warzyw i owoców oraz polane aromatycznym dressingiem. Jest błyskawiczna do wykonania i nie wymaga wielu zabiegów. Taka polędwiczka jest niesamowicie soczysta i rozpływa się w ustach. Dodatki są orzeźwiające i tylko podkreślają jej walory. Polecamy! :)
Inne dania idealne na grilla z naszego bloga znajdziecie także tutaj. :)

Sałatka z orientalną grillowaną polędwiczką wieprzową
Sałatka z orientalną grillowaną polędwiczką wieprzową


Składniki (dla 2 osób):
- 350-400 g polędwiczki wieprzowej
- 3 garście młodego szpinaku
- 1 średnia marchewka
- fileciki z 1 różowego grapefruita
- 1 garść kiełków rzodkiewki
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- sezam do posypania (u nas niełuskany)

Marynata do polędwiczek:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2-3 cm startego korzenia imbiru (w zależności jaki efekt ostrości chcecie uzyskać)
- 0,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonej natki kolendry lub łyżeczka świeżej posiekanej drobno
- 1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w płatkach
- 1 ząbek czosnku drobno starty lub przeciśnięty przez praskę
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Dressing do sałatki:
- 3-4 łyżki świeżego soku z grapefruita (odciśnijcie resztki z wykrawania filecików)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy dijon lub innej musztardy
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- szczypta pieprzu

Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Najlepiej pokroić je w plastry o grubości około 2 cm i lekko rozgnieść pod naciskiem dłoni. Wymieszajcie składniki marynaty w misce i wrzućcie do niej polędwiczki. Dokładnie wymieszajcie, by każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą. W czasie gdy mięso nabiera smaku, możemy przygotować sałatkę. Liście szpinaku myjemy dokładnie i osuszamy, z większych usuwamy łodyżkę. Myjemy i osuszamy kiełki rzodkiewki. Wycinamy fileciki z grapefruita, pamiętając by z resztek odcisnąć sok do małej miseczki (na dressing). Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki oraz wykonujemy makaron z marchewki. Możecie do tego użyć zwykłej obieraczki do warzyw – otrzymacie grube wstążki, lub obieraczki julienne  – otrzymacie cienkie paseczki. My użyliśmy temperówki do warzyw tnącej na tzw. spaghetti. Wszystkie warzywa układamy na półmisku według fantazji własnej. ;) Przygotowujemy dressing do sałatki i odstawiamy do przegryzienia. Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową. Wrzucamy polędwiczki, grillując po około 1,5 (maksymalnie) minuty z każdej strony. Zdejmujemy z grilla i pozwalamy chwilę odpocząć. 
Idealnie soczyste i aromatyczne mięso - orientalne polędwiczki z grilla
Potem układamy na warzywach n naszym półmisku, przekładamy kawałkami grapefruita, polewamy dressingiem i posypujemy sezamem. Serwujemy! :) Aromat unoszący się  z półmiska skusi każdego. :)
Kusi kolorami i aromatami - kolorowa sałatka i grillowana polędwiczka

Zapraszamy do zapoznania się z innymi grillowymi propozycjami dań łódzkich blogerów kulinarnych. Z pewnością znajdziecie coś dla siebie. :)
Możecie wybierać spośród przepisów na:
Grillowane ananasy z kremem czekoladowym


Pozdrawiamy serdecznie,

Ania & Piotrek

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Drukuj w PDF

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...